Doorgaan naar hoofdcontent

Moed voor jouw roeping
Moed voor jouw roeping

Ons beroep is vaak het eerste waar we aan denken als we het hebben over onze roeping. We proberen erachter te komen of we nou geroepen zijn om docent te worden of verpleegkundige, ingenieur of bouwvakker. Maar jouw roeping in het leven gaat veel verder dan je beroep! Gods roeping voor jou heeft veel verschillende kanten. Je baan is daar een onderdeel van, maar ook je geestelijk leven en je thuissituatie. Nog voordat jij erover nadacht wat je plannen waren voor het leven, had God jouw roeping al voor jou op maat gemaakt.

“Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.” – Efeze 2:10

Jij bent Zijn maaksel

Wij zijn geschapen en daarna hervormd door God. Hij nam onze gebrokenheid en heeft ons hersteld. Hij nam wat dood was en blies er nieuw leven in. Hij nam ons tot Zich toen wij verloren waren en bracht ons verlossing. Wij zijn Zijn schepselen en nu Zijn geliefde kinderen.

Geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen

Door het werk en het offer van Jezus ben je Zijn maaksel geworden. Alles draait immers om Hem, toch? Hij Die alles had en alles voor ons opofferde! Wij hadden niets en Hij heeft ons alles gegeven: een nieuw leven, een nieuw hart, een nieuwe toekomst en goede werken om tot Zijn eer te volbrengen.

Die God van tevoren bereid heeft

Deze “goede werken” zijn niet zomaar even door God bedacht. Hij heeft ze van tevoren bereid. Nog voordat jij in je ouders’ armen lag, had Hij deze goede werken bereid en op maat gemaakt voor jouw persoonlijkheid en karakter. Daarom is elk goed werk zo kostbaar en belangrijk.

Opdat wij daarin zouden wandelen

Nu komen we bij het lastige gedeelte, want de dingen waar God ons toe roept vinden we vaak helemaal niet leuk om te doen. Hij roept ons om elke dag ten volle te benutten en onze kinderen geduldig en zachtmoedig op te voeden. Hij roept ons om eten te maken voor ons gezin, de boodschappen te doen, vieze luiers te verschonen, met een vriendin af te spreken, ons huis schoon te maken en dat alles te doen zonder te mopperen.

Wij zijn geroepen om door gebed dichter bij Hem te komen, Hem regelmatig te ontmoeten in de opening van Zijn Woord en Hem op alle vlakken van ons leven te vertrouwen.

Het is makkelijk om bang te zijn dat je misschien iets misloopt. Er is toch zeker wel iets groters en beters voor je te doen!

Juist deze werken, en nog vele anderen die net zo zijn, zijn goed en onze volledige inzet waard. Ze zijn immers nog voor de grondlegging van de wereld door God Zelf speciaal voor ons bereid! Hij weet wat het beste voor ons is, dus heb moed om daarin te wandelen. Leer er de waarde van inzien en vind vreugde in dat wat misschien maar gewoontjes lijkt.

Soms roept God ons op tot grote daden, zoals stoppen met je werk om terug de schoolbanken in te gaan, of thuis blijven bij de kinderen. Soms hebben we het gevoel dat de Heer ons roept om het bekende achter ons te laten en een hele nieuwe weg in te slaan, omwille van Zijn evangelie. Wees niet bang als je denkt dat God je roept om iets ingrijpends te doen. Wanneer de Heer je roept tot grote of kleine werken, zal Hij met je zijn en je bij elke stap geven wat je nodig hebt om Zijn roeping te volbrengen.

Vraag God je te helpen het nut en de waarde in te zien van elke roeping en elk goed werk dat Hij op je pad brengt, of het nou groot of klein is. Ontdek zelf hoe je vreugde zal toenemen!

Het oog op Hem gericht,
Reacties