Doorgaan naar hoofdcontent

Moed om goed te doen
Liefde. Een simpel woord dat de wereld veranderde. Weet je wat er zo geweldig is aan dit woord? Het is meer dan een woord: het is een werkwoord, een actie. Liefde is niet iets wat je voelt. Het is iets wat je doet. Zeker christelijke liefde zou zichtbaar moeten worden door wat we doen.

Galaten 6:9 zegt ons: "Laten we daarom het goede doen, zonder op te houden." Waarom? Omdat we moe worden. Het is vermoeiend om goed te doen voor anderen.

Wanneer je iets goeds voor een ander doet en er komt geen waardering voor wat je deed.

Wanneer je iets aardigs tegen iemand zegt en er komt geen reactie op.

Wanneer je nadenkt over hoe je een ander tot zegen kunt zijn, maar je voelt dat niemand om je geeft.

We worden moe. En we houden ermee op om goed te doen. We stoppen ermee om onze liefde in daden om te zetten. Ik heb het tegen mezelf nu.

Ik houd ervan om te helpen, ik houd ervan om te dienen, ik vind het heerlijk om op een creatieve manier te zoeken naar manieren waarop ik een zegen kan zijn. Ik word enthousiast als ik weet dat ik iets goeds gepland heb, iets speciaals dat iemands dag helemaal zal maken.

En dan komt die diepe teleurstelling wanneer ik zie dat ik de enige was die er enthousiast over was. Al die voorbereiding! Al die verwachtingen die ik had. De uitdrukking op andermans gezicht die ik steeds voor me zag terwijl ik het scenario steeds in mijn gedachten afspeelde. En wat ik terugkrijg, steekt er schril bij af. Geen waardering, geen dankbaarheid. Niks. Nada. Noppes. Dus de volgende keer heb ik niet zo'n zin meer in om iets goeds te doen voor een ander.

Fout.

God, in Zijn oneindige geduld en begrip van het menselijke hart, weet dat we ontmoedigd raken, dat we het soms moe worden om goede dingen te doen. Misschien omdat we niet de reactie krijgen die we willen en we gekwetst zijn. Misschien omdat goed doen voor specifiek die persoon ons uit onze comfortzone haalt. Of omdat het teveel moeite kost om een tandje bij te zetten en je ziet dat anderen het wel kunnen.

Welke reden je dan ook hebt om te besluiten dat het niet de moeite waard is om goed te doen voor een ander, God zegt: "Hey meid, word niet moe."

We hebben een goede, goede Vader die het heerlijk vindt om goede dingen voor ons te doen. En wij zijn Zijn kinderen. We zijn geschapen om goede werken te doen. Denk daar eens over na.

Toen God zich voornam om jou te maken, zelfs voordat je geboren werd, had Hij al goede dingen voor je gemaakt. Dat is een bestemming. Er zijn plannen die God heeft voor jou en voor jou alleen. Telkens als je besluit dat je niet iets goeds voor een ander gaat doen, zie dat dan als een gemiste kans.

Waarom moeten we dapper zijn om goed te doen? Omdat het moed vergt om onze verwachtingen naar beneden bij te stellen, om onze trots te breken, en om God te gehoorzamen om steeds maar weer dezelfde goede dingen te doen.

Word niet moe van het goede doen. Zoek naar mogelijkheden om een zegen te zijn. Maak je niet druk over de reactie. Jij doet jouw deel. Jij doet wat God wil dat je doet. En dat zou genoeg moeten zijn om goed te doen voor anderen, denk je ook niet?


Tevreden in Zijn dienst,
Reacties