Doorgaan naar hoofdcontent

Als je de waarheid kentHet spelletje heette 'Hoe goed ken je me?' We zaten aan de keukentafel bij mijn schoonzus thuis en we schreven allemaal drie zinnen op een papiertje. Twee van die beweringen waren waar, maar een was een leugen.

Dit is niet het meest handige spelletje om te spelen als je je familie om de tuin wilt leiden. Niemand kent je beter dan je broers en zussen. Je weet wel, met hen deelde je een stapelbed en een badkamer en je kon elkaars zinnen al afmaken toen je nog maar drie jaar oud was. Je zus heef al jouw gekke verhalen miljoenen keren gehoord. Ze moedigde je aan als je een wedstrijd had en ze huilde met je mee als ineengedoken op de bank zat omdat je het moeilijk had met hartverscheurende teleurstellingen en nederlagen.

Liegen tegen mensen die bij je in huis hebben gewoond is niet makkelijk. Ze weten alles van je.

Soms denk ik terug aan dit spelletje als ik het lastig vind om iets te beslissen. Ik wil de keuzes dan op een papiertje schrijven en aan de keukentafel gaan zitten met God.

Heer, welke van deze is een leugen? Vertelt U het me alstublieft?

De laatste zes weken hebben we onze Bijbels geopend en geleerd over Waarheid. We zijn het zat om voor de gek gehouden te worden door de vijand en we willen ontdekken hoe we zijn bedrog kunnen ontdekken en hoe we kunnen zorgen dat we er niet meer in trappen.

Hoe weet je wat de waarheid is? Je moet met de waarheid leven.

De apostel Johannes leefde drie jaar lang dicht bij Jezus als Zijn discipel. Hij zat aan dezelfde tafel en liep op dezelfde stoffige wegen terwijl hij luisterde naar zijn Leraar. Hij zag hoe Jezus de verlamden genas en hij keek vol afgrijzen naar het kruis waar zijn Meester aan hing toen Hij stierf.

Johannes vertelt ons hoe we de waarheid van de leugen kunnen onderscheiden: we moeten vertoeven bij Degene die de weg, de Waarheid en het leven is. (Johannes 14:6)

Als Johannes zegt: 'En u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken,' bedoelt hij niet dat je het moet weten met je hersenen. Je kunt een grote Bijbel open doen in je keuken en de waarheid niet echt kennen.

Het woord 'kennen' impliceert meer dan lezen, meer dan bestuderen, meer dan uitspreken. 'Kennen' betekent constant eruit leven, erbij blijven, er stevig aan vasthouden.

Als je de waarheid 'kent' komt het tot leven op de pagina's van je Bijbel en het vult je hart. De Waarheid wordt jouw gids. Je kunt de Waarheid bij je dragen als je naar je werk gaat of als je boodschappen gaat doen. De Waarheid fluistert: 'Loop deze kant maar op,' als je bij een kruising staat. En je herkent Zijn stem en je volgt.

De leugens van de vijand kunnen je niet bereiken als je je laat leiden door Jezus bij elke keuze, bij het bepalen van je waardes, bij het vaststellen van je doelen.

Wil je een leugen kunnen herkennen? Leer Degene kennen die nooit liegt. Luister naar Zijn stem te midden van al die andere stemmen. Neem Hem met je mee en besluit om Zijn wil snel te gehoorzamen.

Het is makkelijk om een leugen te herkennen als je je leven hebt toegewijd aan het najagen van de Waarheid.
Reacties