Doorgaan naar hoofdcontent

Helend als honingEr zijn van die woorden die ons kapot maken en littekens achterlaten. Misschien heeft iemand wel eens zulke woorden tegen je gezegd of misschien zeg je dat soort woorden tegen jezelf. Je weet zelf wel welke woorden jou het hardst raken. Maar heb je ook de woorden gehoord die je bemoedigen? Woorden die bedoeld zijn om je eraan te herinneren dat we naar Zijn beeld geschapen zijn (Genesis 1:27)?
Hoe zou de wereld zijn als we die valkuil zouden kunnen omzeilen en elkaar zouden kunnen overspoelen met liefdevolle woorden?
Het is een mijlpaal in onze geschiedenis: voor het eerst zijn we in staat om al onze gedachten op elk gewenst moment in één keer te delen met honderden, duizenden of zelfs miljoenen mensen. Er zijn zoveel platformen daarvoor die zo makkelijk toegankelijk zijn en daarom voelt dit als vrijheid. We zijn vrij om alles wat we maar willen te tweeten, te posten of op te nemen, maar is dat nu echte vrijheid?
Als je op Twitter discussieert over politiek om tien uur ’s avonds,  zal er om elf uur niemand op de stoep staan om je op te pakken (in Nederland). Als je het niet eens bent met de keuzes die iemand maakt in de opvoeding en je zet dat rond de middag op Facebook, is er niemand die rond half een je telefoon in beslag zal komen nemen. Je voelt je vrij.
Maar wat als degene met wie je discussieerde op Twitter geen hoop in haar leven heeft en wat als ze haar heil zoekt bij een politieke partij, terwijl alleen Jezus dat heil kan bieden? Misschien leeft die moeder die je op Facebook aan de schandpaal nagelde wel met heel veel schaamtegevoelens uit haar verleden.  Misschien verwacht jij een beleefde reactie nadat je zo tegen haar bent uitgevaren, maar je bent zelf niet eens bereid om beleefd te zijn tegen anderen.
Die valkuilen omzeilen – terwijl je gelijk wilt hebben, terwijl je gezien wilt worden, terwijl je vooruit wilt komen – en kiezen om mensen een voor een te overspoelen met liefdevolle woorden.
“Lieflijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen.” Spreuken 16:24
Er wordt wel eens gezegd dat honing goed voor je is. Zo zou de was in een honingraat het hart beschermen, doordat het de slechte cholesterol verlaagt en de goede cholesterol zou verhogen.  De honingraat zou ook antioxidanten bevatten die een beschermend effect zouden hebben op de lever en die diabetes zouden voorkomen. Rauwe honing zou infecties buiten de deur houden, zou goed zijn voor het geheugen, zou allergieën helpen verlichten en zou je gehele immuunsysteem versterken, waardoor allerlei andere ziektes zouden worden voorkomen. Ook zou rauwe honing energie leveren die je makkelijk opneemt, zou het goed zijn voor de herstellende slaap, zou het ons gezichtsvermogen beschermen en zou het natuurlijke antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen hebben die zouden helpen tegen eczeem, brandwonden, zweren en zelfs verkoudheden. Ook zou honing helpen om calcium in je botten op te nemen, waardoor je minder snel osteoporose zou krijgen.
We zijn net zo verantwoordelijk voor de woorden die we op het beeldscherm laten verschijnen als voor de woorden die we over onze lippen laten komen. Ik wil dat al mijn woorden zijn als honing voor anderen, niet als vuur.
“Zie, wij leggen de paarden een bit in de mond, opdat ze ons zouden gehoorzamen, en wij sturen daarmee heel hun lichaam. Zie, ook de schepen, al zijn ze nog zo groot en worden ze door harde winden voortgedreven, ze worden gestuurd door een zeer klein roer, waarheen de stuurman ook maar kiest en wil. Ook de tong is een vuur, een wereld van ongerechtigheid. Zo staat het met de tong onder onze lichaamsdelen. Ze besmet het hele lichaam, en zet onze levensloop  vanaf het begin in vlam, en ze wordt zelf door de hel in vlam gezet.”  Jakobus 3:3-6
Als we onze meningen de vrije loop laten, zijn we niet echt vrij. Sterker nog: we worden beteugeld door onze woorden en we beteugelen anderen er ook mee. Zelfbeheersing gecombineerd met onze meningen, dat klinkt best beperkend. Maar als we onszelf niet kunnen beheersen, worden wij door iets beheerst. Als we God de leiding over onze stem geven, of het nu gaat om de woorden die je spreekt of de woorden die je schrijft, worden we bevrijd van het duister! Als we God groot maken, en niet onszelf, leven we op een waardige manier in het licht van Zijn glorie! Als we de valkuilen omzeilen en kiezen om mensen een voor een te overspoelen met liefelijke woorden, zijn onze woorden zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam. Voor onszelf en voor anderen.
Paulus zette deze brief op papier zodat de Thessalonicenzen er 1900 jaar geleden over zouden praten. God wist dat we deze boodschap vandaag de dag ook nodig zouden hebben.
“Want God heeft ons niet bestemd tot toorn, maar tot het verkrijgen van de zaligheid, door onze Heere Jezus Christus, Die voor ons gestorven is, opdat wij, hetzij wij waken, hetzij wij slapen, samen met Hem zouden leven. Bemoedig elkaar daarom, en bouw de één de ander op, zoals u trouwens al doet.” 1 Thes. 5:9-11
Laten we meehelpen om de mensen in dit unieke moment in de geschiedenis beter te maken met de unieke Ene. Hij stief voor ons, zodat wij met Hem kunnen leven. Heer, laat onze harten op één lijn zitten met het Uwe, de bron van alles wat goed is, zodat onze woorden met U leven omdat we willen dat onze woorden U laten zien aan de wereld! Dank U voor de mogelijkheid om anderen te vertellen over de redding die Jezus geeft! Het is heil dat heelt. Laat ons alstublieft zien wie we mogen bemoedigen vandaag, zodat we kunnen leven vanuit de grote opdracht om U lief te hebben boven al en onze naaste als onszelf. Dat is nogal een groot doel, maar omdat het Uw doel is, weten we dat U ons zal helpen om dit doel te bereiken.
Alles tot Zijn eer,
 


Reacties