Doorgaan naar hoofdcontent

Angst & Bezorgdheid Introductie


Kun je je een leven zonder angst en bezorgdheid voorstellen? Ik niet. Het is een deel van ons leven en ik kan me niet indenken hoe een leven zonder zelfs de kleinste angst, zorgen of bezorgdheid zou zijn. Adam en Eva zijn de enigen die zo'n leven hebben kunnen ervaren – totdat ze ongehoorzaam waren aan de perfecte wet van God. Vanaf dat moment huisden angst en zijn soortgenoten in ons hart.
Niemand is er immuun voor. We hebben het allemaal ervaren. Soms een klein ongemak en wat zorgen, soms verlammende bezorgdheid en grimmige paniek. We zouden weken lang kunnen praten over alle dingen die ons uit onze slaap houden en onze hersens pijnigen. We richten ons niet op ‘wat' ons beïnvloedt, maar op angst en bezorgdheid in het licht van wie God is en hoe we angst en bezorgdheid te boven kunnen komen door de kracht van het Woord.
Maar wat is angst?
Angst is op veel manieren uit te leggen. Het is een gevoel van bezorgdheid of vrees over wat zal gaan gebeuren. Of de stress die je hebt als je je afvraagt of jouw verlangens in vervulling zullen gaan.
Er zijn allelei dingen die angst kunnen veroorzaken. Het kan ontstaan door mensen, omstandigheden, ervaringen, moeilijkheden, ziekte, dood, verlies, pijn, de herinnering aan het verleden, het onbekende van de toekomst of onze verbeelding.
Wanhopige mensen zullen altijd een reden voor angst vinden terwijl er niets te vrezen valt; bepaalde mensen hebben het betreurenswaardige vermogen om problemen te bedenken; als God geen beproeving in hun leven had toegelaten, hadden ze er zelf wel een geregeld! Ze hebben een klein problemenfabriekje in hun huis en ze zitten daar hun verbeelding te gebruiken om verschrikkingen te bedenken. – Spurgeon
Angst en bezorgdheid raken ons niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Angst zorgt voor een naar gevoel in je buik en het veroorzaakt een verhoogde hartslag. Angst kan ervoor zorgen dat je je slecht kunt concentreren en dat je niet stil kunt zitten. Angst kan ervoor zorgen dat je je eetlust verliest of juist te veel eet, dat je niet kunt slapen en dat je veel huilt. Het voelt vreselijk om bang te zijn, dus het is logisch dat we zouden willen leren om niet meer bang te zijn en hoe we bezorgdheid kunnen stoppen. Maar er zit nog een diepere, duistere kant aan angst.
Angst is een gebrek aan vertrouwen in God. Als we angst ons leven laten overnemen, zijn we ongehoorzaam aan God, doordat we iets anders geloven dan wat Hij in Zijn woord zegt. Onze angst toont ongeloof in wat God kan doen, ongeloof in Zijn goedheid en Zijn zorg voor ons en ongeloof in Zijn grootheid.
Maar er is goed nieuws. Terwijl we zullen onderzoeken welke dingen angst kunnen veroorzaken, zullen we ook kijken naar hoe we deze angst kunnen overwinnen door de kracht van Zijn woord. Onze overwinning gaat van start als we beginnen te zien wie God is en als we ons vertrouwen op Hem stellen en in wat Hij Zijn volk heeft beloofd.
We hoeven niet door angst in de greep gehouden te worden. Als onze ogen geopend zullen worden voor de geweldige moeite die Jezus deed om ons te redden – niet alleen van de straf voor de zonde maar ook van de kracht van de zonde – zullen we zien dat angst en bezorgdheid geen voet aan de grond kunnen krijgen in het leven van een christen.

Wees niet bevreesd, want Ik ben met u,
wees niet verschrikt, want Ik ben uw God.
Jesaja 41:10
    
Meid, er is er maar één de overwinning kan geven over jouw omstandigheden, angsten en bezorgdheid. De ene ware God die werkelijkheid is en die leeft. Hij handelt en bewaart je omdat Hij van je houdt. Hij is jouw God.

-------------------------------------------------------------------------

Lijkt het leven soms overweldigend? Worstel je met slapeloze nachten? Gonzen de “wat als” door je hoofd en beroven ze je van je vrede? Zoek je naar rust van alle angst en bezorgdheid die je leven vult en je dromen van een betere toekomst berooft?
Vergis je niet; angst is overal om ons heen. Maar dat betekent niet dat we nog langer ineen hoeven te krimpen. Angst plaagt ons, en het is tijd dat we laten weten wat zijn plek is! Angst mag niet langer heersen over ons leven.
In deze zesweekse studie, willen we in Gods Woord graven, van het Oude Testament tot het Nieuwe, en ontdekken wat God zegt over angst en bezorgdheid. We zullen leren hoe we kunnen strijden door de kracht van Zijn Woord. We zullen niet langer slaaf zijn van onze angsten. Ondanks dat angst en bezorgdheid altijd een deel van het leven zal zijn, kunnen we leren hoe we de controle terugkrijgen en er niet meer door terneer geslagen hoeven te zijn.
Als we naar God toe gaan voor hulp, zullen we de vrijheid vinden waar ons hart naar verlangt en de vrede die ons verstand nodig heeft. Met God aan onze zijde en Zijn Woord in ons hart en ons verstand, zullen we overwinnen!
Pak lekker een kopje koffie of een kopje thee, sla je Bijbel open en laten we onze “Verlosser van Angst” ontmoeten als we samen lezen en Gods instructies opschrijven. Voor meer bemoediging kan je online met ons mee doen waar je meer bijbelstudiemateriaal vindt zoals onze Maandag, Woensdag, Vrijdag blogposts, dagelijkse overdenkingen en een gemeenschap die je aanmoedigt om meer tijd in Gods Woord door te brengen!

Hier kan je je studiegids downloaden of kopen via Amazon.de! (er is helaas vertraging opgelopen aan de kant van de uitgever, we houden jullie op de hoogte wanneer de studiegids beschikbaar is) 


Reacties