Doorgaan naar hoofdcontent

De GenaderaceIn welk seizoen van het leven we ook zitten, we hebben vaak de neiging om vooruit te racen. Een spannend sollicitatiegesprek kan ons misschien een betere baan opleveren, die hopelijk genoeg oplevert om die nieuwe auto te kunnen kopen en die auto is het perfecte vervoersmiddel voor dat reisje dat je wilt maken. Voor je het gesprek hebt, heb je misschien al allerlei plaatsen die je wilt bezoeken op een rijtje gezet. Maar deze race lopen we met de Heer en het gaat niet om wat we willen doen, het gaat om wie we willen zijn. God wil niet dat we op de zaken vooruit lopen en Hij zegt ons dat we ook niet voor Hem uit moeten lopen. “Wees daarom geduldig, broeders, tot de komst van de Heere. Zie, de landbouwer verwacht de kostbare vrucht van het land, en heeft daarbij geduld, totdat het de vroege en late regen zal hebben ontvangen. U moet ook geduldig zijn en uw hart versterken, want de komst van de Heere is nabij.” Jakobus 5:7-8

Mijn oudste dochter is negen en haar behoefte om altijd en overal op tijd te komen heeft ze duidelijk van mijn man geërfd. (Hij is opgegroeid in een militair gezin; ik in een wat toegeeflijkere omgeving.) We wonen een behoorlijk eind van school; we doen er ongeveer 30 minuten over als we met de auto gaan. Het verkeer is onvoorspelbaar, net zoals de ochtendroutine van mijn jongste dochter. En dat zorgt voor stress bij de oudste. Vanmorgen reed het vlot door op de weg en we liepen op schema. Maar dat was niet goed genoeg voor mijn ietwat bezorgde en vreselijk verantwoordelijke dochter. “Mama, we komen te laat!” “Nee, schat, het komt goed. Probeer maar te ontspannen. Geef je zorgen maar aan Jezus.” “Had ik maar vooruitgedacht. Ik had alle klokken gisteravond tien minuten terug kunnen zetten op school, en dan zouden we niet nét op tijd zijn, maar ruim op tijd!”

Hoe vaak gaan wij niet zo om met God? We willen boven Zijn troon uitstijgen en we willen de wijzers van Zijn heilige klok verzetten om Zijn plannen aan te passen aan onze behoefte. Zo ontwijden we Zijn heilige timing en in plaats van erop te vertrouwen. In goede en in slechte tijden hebben we de neiging om vooruit te racen. Maar Hij roept ons op om rustig aan te doen en om ons te onderwerpen aan Hem. De weg tussen ons en Hem is geen race met felle concurrentie, maar het is een genaderace.

* Als we moe zijn en we zijn niet meer geconcentreerd mogen we weten dat God de hele wereld heeft vergeven voor de zonde door Zijn enige zoon. Weet dat de Almachtige Vader ons bovennatuurlijke kracht geeft.
* Als we pijn hebben en we willen het opgeven, mogen we weten dat God die pijn niet zou toestaan als het niet zou leiden tot vrijheid. Weten dat Zijn plan van verlossing een volledig plan is, geeft ons een vrede die alle verstand te boven gaat.
* Als iemand naast ons struikelt, mogen we onthouden dat Gods compassie altijd groter is dan onze vergissingen. Weten dat Zijn liefde zonder limiet is, inspireert ons om anderen te helpen bij hun race, in plaats van hen achter te laten.

God nodigt ons uit om de baan op te komen voor een genaderace. Het begint en eindigt bij Hem. Als wij, als christenen, geduldig, nederig, eerlijk en gehoorzaam zijn, veranderen we langzaam naar Zijn beeld gedurende die race. En bij de finish heffen we onze harten en armen op om God en Zijn glorie te verheerlijken, niet onszelf.

Tot ZIJN eer en glorie,

Reacties