Doorgaan naar hoofdcontent

Kiezen voor Blijdschap onder de BeproevingIk hou van deze tijd van het jaar. Januari is een maand van nieuwe starts, herstarten, nieuwe doelstellingen, en de jaarlijkse voornemens, die ik eerlijk gezegd moeilijk vind om vol te houden.

Het is een tijd om het afgelopen jaar te overzien en na te denken over wat goed was, wat slecht was en ja, ook over wat echt lelijk was. Tijd om van een afstand te kijken en je te verheugen over wat goed gegaan is en…te evalueren wat niet goed ging.

Maar hoe je afgelopen jaar ook gegaan is of hoe dit jaar al weer begonnen is, één ding zal er altijd zijn, jaar na jaar: beproevingen.

Ik vind het belangrijk dat Jakobus, de schrijver van dit bijbelboek, het gepast vindt om met deze waarheid te beginnen.

Acht het enkel vreugde, mijn broeders, wanneer u in allerlei verzoekingen terechtkomt, want u weet dat de beproeving van uw geloof volharding teweegbrengt. Maar laat de volharding ook volledig doorwerken, opdat u volmaakt bent en geheel oprecht, en in niets tekortschiet.” Jakobus 1:2-4.

Of we het leuk vinden of niet, beproevingen zullen er in ons leven blijven, maar het goede nieuws is dat wij er niet langer slachtoffers van behoeven te worden – we hebben een keus.
We kunnen kiezen: óf om de “vreugde” in de beproeving te vinden en te leren om daardoor te groeien, óf om  ons tegen de beproeving te verzetten en te vechten en daardoor de persoonlijke groei mis te lopen die voortkomt uit wat we van de beproeving leren.

Ik weet, als je door een beproeving gaat, dat het voelt alsof jij de enige bent die ooit zoiets hards, zoiets pijnlijks en indringends heeft meegemaakt. Maar mag ik je geruststellen…je bent in goed gezelschap! In bijna elke geschiedenis in de Bijbel, of het nu de strijd van Ruth is om de eindjes aan elkaar te knopen, of Abraham die zich, al maar wachtend, aan Gods beloften vastklampt, of Mozes, die een onwillige menigte achter zich aan door de woestijn probeert te leiden, jij lieverd, als dochter van de Koning der Koningen, maakt deel uit van een geweldig geslacht van overwinnaars! Vergeet nooit de lessen die wij kunnen leren van hen die ons voorgingen en in de beproevingen hebben volhard en ons daardoor leerden dat, met God, onze beproevingen kunnen veranderen in overwinningen.

Dus, we hebben bij het ingaan van het nieuwe jaar een keus. Zullen we leren en groeien door de beproevingen en God gelegenheid geven onze beproevingen in overwinningen te veranderen? Of zullen we kiezen om onszelf af te sluiten, ons hart verharden en de waardevolle lessen mislopen die ons hadden kunnen helpen om volharding te ontwikkelen en groei naar een grotere geestelijke rijpheid.

Hoor eens, het gaat er niet om dat je een vrolijk gezicht opzet en doet alsof je happy bent terwijl je in werkelijkheid pijn hebt. Het gaat er niet om dat je doet alsof je geen verdriet hebt, niet worstelt met twijfels, of het uitzicht mist hoe God van jouw situatie nog iets goeds kan maken. Het is een kwestie van kiezen om midden in de pijn van je hart toch die vreugde te zoeken. Het is een kwestie van overgave aan Gods plan in plaats van ons eigen plan en beseffen dat Zijn wegen niet onze wegen zijn… maar Zijn wegen zijn tenslotte altijd goed, omdat Hij goed is.

Het gaat erom de “goudkorrels” te zien van een les die in de beproeving verborgen ligt en je verblijden om de groei die eruit voortkomt.

We willen allemaal wel een Ruth, een Abraham en een Mozes zijn… maar vaak zien we dan niet hoe God beproevingen in hun leven gebruikte om hen volwassen in het geloof te laten worden en de volharding te ontwikkelen die nodig was voor de geweldige plannen die God met hun leven had.

Lieve vriendin, Hij gebruikt beproevingen in ons leven voor hetzelfde doel.

Dus, als jij in dit jaar nieuwe beproevingen tegenkomt, bedenk dan dit:
  • Jouw houding beïnvloedt wat het je oplevert. 
  • Kies ervoor dankbaar te zijn als je beproefd wordt, denkend aan wat de beproeving in jou kan uitwerken.
  • Zoek naar wegen om jouw moeilijkheden te veranderen in leerpunten.
  • Verander slapeloze nachten en onrustige ochtenden in mogelijkheden tot gebed.
  • Kies ervoor om de beproeving te zien als een mogelijkheid tot groei.

Moge dit jaar en elk jaar daarna, ons Nieuwjaars Voornemen zijn om Jezus steeds dieper te leren kennen.

En zeg eens: Wat zijn zo al jouw voornemens voor het nieuwe jaar?


Love God Greatly!
Uitdaging:
Schrijf deze week in je Jakobus verslag, of op een ander blad, je plan van aanpak voor hoe jij met jouw beproevingen wil omgaan. Laten we dit jaar beginnen met proactief en voorbereid te zijn, in plaats van reactief, dus met een uitgedacht werkplan om strijdbaar te zijn, welke beproevingen we ook zullen tegenkomen.

Leesplan:

Weekvers:

Reacties