Doorgaan naar hoofdcontent

Elke Goede GaveDe kersttijd is alweer afgelopen en het gedeelte voor vandaag komt op het juiste moment. Alle kerstversiering en de cadeau's zijn alweer opgeborgen. Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee gepaard gaand de goede voornemens.
Onze plannen voor het nieuwe jaar lijken elk jaar hetzelfde te zijn. We willen gezonder worden, we willen meer discipline hebben, en ook nog productiever zijn. En zo maken we plannen, maken lijstjes, lezen boeken en zetten de wekker om vroeg op te staan.
Maar hoe velen van ons hebben óp dat lijstje goede voornemens: meer dankbaar zijn voor wat we hebben?
"Dwaal niet ... " Jacobus leert ons dat wij de neiging hebben een leugen te gaan geloven over de goede dingen in ons leven. We denken dat we er recht (aanspraak) op hebben, of dat ze door werk (verdienste) door ons verworven zijn. Maar deze eerste woorden dienen als waarschuwing, een kleine tik op de vingers om ons eraan te herinneren dat ELK goed ding in ons leven een gift van God is.
Wat Jacobus in werkelijkheid doet is ons herinneren aan de goedheid en overvloedige vrijgevigheid van God. 

Gods vrijgevigheid kan voor ons een moeilijk punt zijn om te begrijpen. Als we iemand een gift geven of iets aardigs voor iemand doen, verwacht onze menselijke natuur iets daarvoor terug. We denken misschien van niet, maar als we geen 'dank je wel', een glimlach of een enthousiaste reactie krijgen, kunnen we geirriteerd zijn of teleurgesteld, of we denken wel twee keer na voordat we wéér iets leuks doen voor die betreffende persoon. We willen iets van erkenning, al is het maar een duim omhoog.
Maar God, in Zijn goedheid en vrijgevigheid, is niet zoals wij. Zijn vrijgevigheid is constant en gaat ver uit boven wat wij verdienen. Hij zit niet op Zijn troon, wachtend op erkenning. Hij is niet de ene dag in de stemming om goed en vrijgevig te zijn, om de volgende dag van gedachten te veranderen. Ook hangt Zijn vrijgevigheid niet af van onze reactie. Zoals Jacobus het zegt, er is 'geen verandering of zweem van ommekeer' in God.
God kan niet ten goede veranderen, want Hij is al perfect, en 'perfect zijn' kan niet verslechteren.
A.W. Pink
En wat zijn dan all goede dingen die God op ons neer laat komen? Vriend, als deze dingen in je leven aanwezig zijn, dan zijn het gaven van God voor jou:
Elke goede nachtrust, elke maaltijd waar je van geniet, elke veilige autorit, de frisse lucht, elke klop van je hart die je in leven houdt, elk goed boek, je huis, je echtgenoot, de mogelijkheid je nagels te lakken of kunstzinnig bezig te zijn, elke mogelijkheid je kind op te voeden, elke mogelijkheid je te bekeren, het Woord van God ... we zouden bladzijdes kunnen vullen met alle goede dingen in ons leven.
Dit zijn waarachtige goede gaven. Maar de meest vrijgevige en kostbare gift is Jezus Christus. Hij is de onverdiende goedheid van God ten opzichte van ons zondaren. Jezus is een gift die het geweten reinigt, het denken vernieuwt, ons hart verandert, en onze ziel vrolijk maakt.
Het antwoord van een christen op God's vrijgevige goedheid zou diepe en voortdurende dankbaarheid moeten zijn.
Jammer genoeg lijkt het er soms meer op, dat we als reactie op Gods goede gaven onze ogen rollen, onverschillig zijn of spotten, en zelfs er ontevreden mee zijn. Als we onze gift in het licht stellen, stellen we ook de Gever in het licht. Als we iets nemen wat God niet voor ons bedoeld had of ontevreden zijn en wensten dat Hij ons andere gaven had gegeven, zeggen we eigenlijk tegen Hem dat Hij niet goed en vrijgevig is. Maar blijde dankbaarheid verhoogt onze vrijgevige God.
Dankbaarheid maakt ons gevoelig voor alle goede dingen in ons leven en helpt ons onze ogen gericht te houden op de gever van deze goede dingen. Dankbaarheid zorgt ervoor behoedzaam met deze dingen om te gaan en ze niet vanzelfsprekend te vinden.

Laat dit het jaar zijn dat we het zien van de goede dingen die God ons dagelijks geeft, in praktijk brengen. En laten we erop reageren met harten vol dankbaarheid.
Kijkend naar Jezus,


Om op te reageren: Is God goed voor jou geweest? Kan je tellen op wat voor manieren? Hoe kan je vandaag waardering en dankbaarheid laten zien voor elke gift?

Reacties