Doorgaan naar hoofdcontent

Introductie: Filippenzen!


Introductie
Welkom bij onze studie van het boek de Filippenzen. De Filippenzenbrief is eigenlijk een brief geschreven aan de christenen in Filippi, een plaats die Paulus bezocht heeft op zijn tweede zendingsreis. Interessant weetje: Filippi is vernoemd naar Filip van Macedoniƫ, de vader van Alexander de Grote.
Deze brief is heel informeel geschreven, wat de indruk geeft dat Paulus een hechte relatie had met de mensen daar. Het is duidelijk dat deze gelovigen een bijzondere plaats innamen in zijn hart.
Filippenzen is een favoriet boek van veel mensen vanwege de nadruk op vreugde, gecombineerd met een hartverwarmende en bemoedigende toon. Dit is erg bijzonder als je bedenkt dat Paulus in de gevangenis zat terwijl hij deze brief schreef. Deze vier hoofdstukken laten ons zien dat de kracht van de Heer ons het vermogen geeft om boven onze omstandigheden uit te stijgen en vreugde, tevredenheid en liefde voor anderen te ervaren. Als we het dan over vreugde hebben, heb je ooit het liedje gezongen “Ik heb de blijdschap van de Here Jezus diep in mijn hart…”? Het is zo’n zondagschoolliedje, en als ik Filippenzen lees dan komt dit liedje altijd in mijn gedachten.
Vreugde is het centrale thema in deze brief. Omdat Paulus het wel 17 keer noemt, is het zeker iets wat onze aandacht vraagt. Hoe is het mogelijk om een diepe vreugde te hebben te midden van overweldigend verdriet en lijden? Paulus is niet alleen een groot voorbeeld voor ons, maar hij wijst ons ook op het antwoord. In alle 104 verzen uit dit kleine maar krachtige boek wordt Jezus maar liefst 51 keer direct of indirect genoemd. Dat zegt een heleboel over het ultieme thema van dit boek. En aan het eind leert Paulus ons dat Jezus groter is dan vreugde: Hij is de Auteur van onze vreugde.
Zonder Jezus is er geen redding, en daarom geen blijvende vreugde. Zonder Jezus is er geen manier om onze omstandigheden te overwinnen, om mensen lief te hebben die zo moeilijk lief te hebben zijn, om te verzoenen, om te vergeven en om godsvruchtige levens te leiden.
Augustinus zei: “Waar je plezier is, daar is je schat; waar je schat is, is je hart; waar je hart is, daar is je geluk.”
Laten we samen onze Bijbels open doen zodat we onze Redder beter leren kennen en we de onuitsprekelijke vreugde en voldoening die Hij geeft aan allen die Hem volgen, mogen ervaren. "Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden."
Johannes 15:11Hier kan je de download vinden naar de studiegids op www.lovegodgreatly.com en het leesplan is ook apart te downloaden. Op speciaal formaat zodat je het kan uitprinten en als boekenlegger in je Bijbel kan gebruiken!

De studiegids is ook te bestellen via Amazon.de!! Voor minder dan 5 euro heb je de studiegids in huis!

Reacties