Doorgaan naar hoofdcontent

God Had Een Groter Doel Voor Ogen Toen Hij Jou Je Persoonlijkheid Gaf
Sinds ik een klein meisje was, hou ik van shows en films die gaan over reizen in de tijd. Ik vind het geweldig om na te denken over hoe het geweest zou zijn om in Jezus tijd te leven. Hoe zou het zijn geweest om een van de 5000 mensen te zijn aan wie Jezus te eten gaf? Hoe zou het zijn geweest om Hem te horen spreken? Ik hou ervan om alles voor me te zien: de kleuren en textuur van het land, de geur van het zeewater en het gevoel van een zacht windje op mijn wangen. 

Dat is wat ik de komende zes weken met jullie wil doen. 

Ik wil dat we terug in de tijd reizen, naar het moment dat de twaalf discipelen op aarde waren. Ik wil dat je met een frisse blik naar hen kijkt – deze gewone mannen met hun gewoontes en hun gewone afkomst. Deze mannen waren niet veranderd als Christus niet in hen zou hebben geïnvesteerd… ze waren gewoon gebleven.  

Maar Jezus koos de discipelen en toen hij dat deed, veranderde hij hen van gewoon in buitengewoon.  

Deze week richten we ons op Petrus, die een gewone visser was en veranderde in een buitengewone leider. 

Ik stel me Petrus voor als iemand met een ruw randje – een man met een groot hart, een rauwe leiderschapsstijl en vreselijk veel energie. Hij was vast een pittig kereltje toen hij klein was. Hij hield zijn moeder bezig met vragen, super snelle activiteit en een blik die kattenkwaad verraadt.  

Petrus was een man die de dingen zwart-wit zag, met behoorlijk weinig grijs. Hij was nogal gepassioneerd over sommige onderwerpen en hij kon zijn mening daarover niet voor zich houden, of mensen die nou wilden horen of niet.  

Terwijl ik het vers van vandaag lees, vraag ik me af of Petrus ooit het gevoel had dat hij te veel was: te veel voor de mensen om hem heen; te veel voor zijn baan als visser. En ik vraag me af of hij zich wel eens heeft afgevraagd waarom God hem met zo’n sterke persoonlijkheid heeft geschapen.  Ik vraag me af of hij zich voordat Jezus hem riep wel eens heeft afgevraagd of er meer in het leven was. 

Ik vraag dat omdat ik me wel eens af heb gevraagd waarom God me gemaakt heeft zoals ik ben. Er zijn dagen dat ik me te veel voel, maar er zijn meer dagen dat ik het idee heb dat ik tekort schiet.  

Nu we Petrus leven onder de loep nemen deze week, zien we een man die impulsief en emotioneel is en die niet nadenkt voor hij iets zegt… een man die wel wat verfijning kan gebruiken. Van alle discipelen berispt Jezus hem het meest, maar Jezus bouwt hem ook op door hem ‘De Rots’ te noemen. Jezus laat toekomstmuziek klinken als hij vertelt over wat Petrus kan bereiken: een geweldige leider die op een dag de kerk van de eerste eeuw door moeilijke tijden heen zal leiden.  

Petrus is een man die verandert: van iemand die Christus verloochent in iemand die voor Hem sterft.  

God gaf Petrus precies die persoonlijkheid die hij nodig voor zijn roeping. Petrus werd niet ineens een geweldige leider. Oh nee. Petrus leerde door zijn fouten, door terechtwijzingen en door aanmoedigende woorden. Petrus werd een betere leider doordat hij tijd met Jezus doorbracht. In de jaren met Jezus leerde Petrus om zijn wil af te leggen en anderen te dienen, in plaats van gediend te worden. 

Dat gebeurde niet in één keer. 

Jezus gebruikte Petrus helemaal  - de vergissingen uit zijn verleden, zijn zwakheid, zijn grote persoonlijkheid en zijn grote passie – en maakte hem een man die helemaal TOEGEWEID was om Christus’ boodschap over te brengen aan alle volken… ongeacht wat het kostte. 

God is bereid om in jouw leven te doen wat Hij in Petrus leven deed. 

Soms denk je misschien dat jouw persoonlijkheid te veel, te sterk, te gepassioneerd of zelfs te mild is. Je kunt God vragen stellen over hoe Hij je heeft gemaakt en waar hij je heeft geplaatst. Maar vergis je niet, God heeft je alles gegeven wat je nodig hebt voor je roeping, net zoals hij voor Petrus deed. 

We moeten tijd doorbrengen met Hem in Zijn woord en in gebed. We moeten onze wil willen afleggen voor de Zijne. We moeten bereid zijn om net als Christus onze naasten te dienen. We moeten leren om te knielen en de voeten van de ander te wassen. 

We zijn allemaal ‘werk in uitvoering’.  Maar prijs God dat Hij elke dag onze omstandigheden, Zijn Woord en gebed gebruikt om ons meer en meer naar Zijn beeld te veranderen. Hij rust ons toe voor onze roeping. 

Onthoud dat God iets geweldigs deed in Petrus leven en omhels dan het werk dat Hij in jouw leven doet.  

Laten we praten:  Waar kom je vandaan en wat doet God in jouw leven op dit moment? 

Heb God Groots Lief! 

Angela 


Uitdaging van week 1: Neem deze week de tijd om God te danken voor de unieke manier waarop Hij jou gemaakt heeft.  


Reacties