Doorgaan naar hoofdcontent

Studiegids Ruth!


Op de website van LoveGodGreatly kan je de studiegids downloaden, samen met het leesplan. We zijn zo enthousiast dat je het boek Ruth met ons gaat bestuderen!

Het verhaal van Ruth speelt zich af tijdens de periode van de Richteren, en als we beginnen met lezen voltrekt zich allereerst een tragedie. Naomi, die eerst al haar echtgenoot verloor, rouwt nu om het verlies van haar beide zonen.

Als Naomi de moeilijke beslissing neemt om het huis waar zij met haar man en kinderen heeft geleefd en waar zij hen heeft liefgehad te verlaten om terug te gaan naar het land waar ze is opgegroeid, beslist Orpa, haar schoondochter, terug te keren naar haar familie in Moab. Nog meer verlies.

Maar dan ontmoeten we Ruth. Ruth is ook een Moabitische vrouw, maar het is duidelijk dat zij de enige ware God ook erkend heeft als haar God (Ruth 1:16). Met deze liefde voor de Heer komt liefde en trouw aan Naomi, wat maakt dat zij haar leven aan haar toewijdt. Deze twee weduwen reizen samen verder naar de geboorteplaats van Naomi, Bethlehem.

Hoewel Ruth een verhaal is van verlies en hartzeer, zien we ook dat rouw verandert in een vreugdedans. We zien vrouwen die eerst alleen en behoeftig waren, liefde vinden en acceptatie. We zullen thema’s als loyaliteit, vriendelijkheid, moed, acceptatie, liefde en verlossing ontdekken in dit verhaal. Maar uiteindelijk is Ruth een boek over de voorzienigheid van God. Terwijl deze twee vrouwen met intens verdriet en angst voor het onbekende naar Bethlehem reisden, realiseerden ze zich niet dat God hen leidde naar een plek van hoop en herstel.

In het boek Ruth zien we Romeinen 8:28 tot leven komen:

En wij weten dat voor hen die God liefhebben,
alle dingen meewerken ten goede,
voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn.

In Ruth zien we dat God gewone mensen door moeilijke momenten laat gaan en zo Zijn glorie manifesteert en hen uiteindelijk het goede brengt. We moeten de ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in ons leven nooit onderschatten. Of het nu gaat om het zorgen voor familie, trouwen, werken, vriendelijk zijn voor je buren of het opvoeden van kinderen… alles gebruikt God ten goede voor hen die Hem liefhebben tot Zijn eer en voor de verlossing van anderen.

Geen enkele gebeurtenis en geen enkele persoon is onbelangrijk in het plan van God. Deze studie zal ons met hoop vervullen als we zien dat elke gebeurtenis en elke persoon gebruikt wordt door God, en in Zijn soevereiniteit geplaatst wordt in een prachtig kleed, Het laatste stukje daarvan zal de terugkeer van Christus zelf zijn.

Kijkend naar Jezus,

Jen

Reacties