Doorgaan naar hoofdcontent

Een gewaagd voorstel
Goedemorgen en welkom bij onze derde week van de studie over Ruth. Kun je geloven dat we al halverwege zijn?! Deze studie vliegt voorbij, meiden! 

We beginnen deze week met hoofdstuk 3 en waarschijnlijk zijn er een paar weken verstreken tussen het eind van hoofdstuk 2 en het begin van dit hoofdstuk. Het is oogsttijd in het land en Naomi besluit om Ruth te laten werken bij een landeigenaar die Boaz heet. 

We zien in vers één dat er een echte liefde en affectie is gegroeid tussen deze dames. Het feit dat Naomi Ruth aanspreekt als ‘haar dochter’ betekent dat ze echt gaf om Ruth en dat ze zich voorgenomen heeft om een goede toekomst voor Ruth te vinden. 

Het wordt een beetje vreemd, als we lezen hoe Ruth Boaz’  aandacht moet gaan krijgen. Eerst moet Ruth in bad gaan, moet ze wat parfum opdoen en moet ze schone kleren aandoen. Dat lijkt normaal. Dan moet ze naar een akker gaan en wachten tot Boaz (zonder dat hij wist dat ze daar was) klaar was met eten en drinken, en dan moest ze gaan liggen voor de nacht. Dat lijkt een beetje stalkerig. 

Tot slot moest Ruth zijn voeten onder de dekens vandaan halen en bij hem gaan liggen. Dat lijkt vreemd en ook wat ongepast. Sommigen geloven dat Naomi’s suggestie openlijk seksueel is, omdat men denkt dat prostituees zoiets zouden hebben gedaan. Maar deze interpretatie past niet bij wat we weten over de karakters van Ruth en Naomi en ook niet bij de lof die Boaz Ruth in vers tien geeft voor haar acties. 

In plaats daarvan laten Ruths acties een verlangen naar bescherming zien en een huwelijk was een logische manier om bescherming te krijgen.  

Naomi’s idee lag zeker een beetje gevoelig en het zou ertoe kunnen leiden dat Boaz wat Ruth deed verkeerd zou opvatten. Maar Naomi lijkt te vertrouwen te hebben in deze situatie en in Boaz´ integriteit. Ze gelooft dat hij zal doen wat goed is als hij wakker wordt en ziet dat Ruth aan zijn voeten ligt.  

Het verhaal gaat morgen verder. 

Maar wat kunnen we meenemen van dit deel van het verhaal? We moeten er voorzichtig mee zijn om bij het lezen van een historisch verhaal een toepassing voor elk deel van het verhaal te willen vinden. In plaats daarvan moeten we zoeken naar de thema’s die gevonden worden in het hele boek.  

Twee van de thema’s die we zien zijn liefde en geloof. Naomi’s geloof in God lijkt sterker te zijn geworden sinds het begin van het verhaal en ze lijkt erg zeker van haar plan voor Ruth. Het geloof van Naomi en Ruth in de enige ware God heeft gezorgd voor een sterke band tussen de dames. Naomi wil echt dat er voor Ruth zal worden gezorgd en ze is bereid om alles te doen wat ze kan om te helpen. 

Deze twee dames kunnen geweldige voorbeelden zijn voor ons in goddelijkheid en vertrouwen. We moeten alles doen wat we kunnen om te groeien in geloof en in liefde voor anderen die ditzelfde geloof hebben. 

Kijkend naar Jezus, 
Uitdagen van week drie: Onderzoek jezelf: waar sta je met je geloof? Het je het idee dat je groeit? Waarom wel of niet? Wat kun je doen om je geloof te versterken? In welke gebieden van je leven vraagt de Heilige Geest je om moedig te zijn?  
Reacties