Doorgaan naar hoofdcontent

Je bent niet alleen: God vinden in gebrokenheidZijn lichaam was kapot. Letterlijk.

We luisterden naar de arts van de eerste hulp toen hij vertelde hoe het ervoor stond met de schouder van mijn man. Hij was verbrijzeld in ontelbare stukjes. Een kleine misstap op het ijs en een nare val hadden niet allen zijn botten verbrijzeld, maar ook ons leven van de maanden daarna.
Niet één chirurg uit onze stad wilde eraan beginnen; de breuk was te ernstig. Na acht vreselijk pijnlijke dagen die gevuld werden met het bezoeken van specialisten en wachten, besloot het traumateam hoe Tylers schouder weer hersteld kon worden. Het was een zeldzame en riskante operatie. Spieren moesten worden aangehecht, zenuwen zouden worden losgemaakt en metaal zou worden geplaatst op plekken waar de stukjes niet pasten. Er was geen belofte dat Tyler zijn schouder, arm of hand weer goed zou kunnen gebruiken.

Dus we riepen God aan terwijl we in deze storm leefden.

Ik zal niet liegen, het is verleidelijk om te vragen waarom als je moet wachten: ‘Waarom wij?’ ‘Waarom nu?’, in plaats van ‘In welke gebieden wilt U ons laten groeien, Heer?’

Het is verleidelijk om je zorgen te maken terwijl je wacht; vooruit denken over mijn onzekerheden voor de dag van morgen, in plaats van vertrouwen op het werk dat God vandaag in mij wil doen.

Het is verleidelijk om af te dwalen terwijl we wachten; in rebellie of in mijn eigen verdraaide  versie van onafhankelijkheid, in plaats van berusten in de complete soevereiniteit en voorziening van mijn Verlosser.
                        De HEERE is nabij de gebrokenen van hart,
                        Hij verlost de verbrijzelden van geest.

Oh, maar de troost van een medelevende Verlosser die ons nooit verlaat  -  en ons nooit in dezelfde staat laat als die waarin Hij ons vond. In onze gebrokenheid liet hij ons vriendelijk zien dat onze behoefte veel dieper ging dan alleen het fysieke herstel. In onze gebrokenheid – onze grote zwakheid was nu zichtbaar geworden door de kapotte bloedvaten – verlangde Hij ernaar om bij ons te zijn en ons liefdevol te herstellen; meer naar zijn evenbeeld dan we daarvoor waren.
Tijdens Tylers revalidatie schreef ik op een dag:
‘Tranen rolden over mijn wangen toen ik hoorde wat zijn revalidatiedoelen waren. Vandaag hoorde ik een zelfstandige man hardop zeggen dat hij zijn arm hoog genoeg wil kunnen optillen om zijn haar te wassen. Ik hoorde de stem van een trouwe echtgenoot het verlangen uitspreken om in de tuin te kunnen werken en dingen in huis te kunnen repareren. Ik hoorde een toegewijde vader vertellen over zijn droom om met zijn jongens te zwemmen en een potje basketbal te spelen. Ik hoorde een gepassioneerd dienaar zeggen dat hij er alles voor zou geven om weer te kunnen drummen in het aanbiddingsteam. De laatste paar weken heeft hij zo ontzettend veel pijn verdragen en zoveel met zoveel beperkingen geleefd… en hij klaagde nauwelijks. In plaats van een klagende houding zag ik nederigheid, moed, dankbaarheid, vastberadenheid en een bewuste toewijding om dit traject niet te verpesten. Voor een stelletje koppige mensen die ontzettend gesteld zijn op zelfvoorzienigheid, orde en het najagen van excellentie, was deze weg zeker een karakterveranderende weg. En misschien, heel misschien… was dat precies wat God van ons wilde.  Jezus, blijf ons veranderen zodat we meer en meer op U gaan lijken… voor onze bestwil en tot Uw eer. We hebben hoop. En nu zullen mijn tranen snel in vreugde veranderen, omdat je berusten in de voorzienigheid van Gods genade en kracht het enige is wat ik wil…”

Wat als we niet zouden twijfelen, maar ons zouden overgeven?
Was als we stopten met bezorgd zijn en zouden vertrouwen?
Wat als we onszelf niet zoveel zouden afvragen, maar zouden rusten?

Oh, Hij zal ons vast wel roepen om moeilijke dingen te doen in dit proces. Doe deze dingen met de kracht van Christus die in je is. Maar wat als we niet langer ongeduldig zouden proberen om dingen te veranderen of bitter zouden zijn en de situatie zouden willen laten verdwijnen, als we stopten en de nabijheid en mogelijkheden van Jezus zouden omarmen? We kunnen ons erin berusten, omdat we deze weg niet alleen gaan. Er is niemand die meer gekwalificeerd is om dicht bij ons te komen en ons te redden dan Degene die ons heeft gemaakt en Wiens lichaam verbroken was voor ons.
Toen deze zoektocht net was begonnen, bad Tyler dit:

‘Dank u wel, God, dat u mij zo overvloedig zegent. Voor uw verlossing en omdat U me nooit alleen laat of in de steek laat. Ik ben bij lange na niet perfect. Dank U dat U me afremt. Dank U dat U me perspectief geeft. U bent al begonnen om me te laten zien welk groot doel u voor me in petto heeft door deze situatie. Laat minj ogen en oren open zijn en laat mijn wil nederig blijven als ik de weg ga van  afhankelijkheid van U ga.’

Of het nu de gebrokenheid van ons lijf is, de gebrokenheid van ons hart of onze gebroken relaties, alleen onder Gods beheer kan onze gebrokenheid iets prachtigs worden. Omdat Jezus de weg heeft vrijgemaakt, kan onze gebrokenheid ons bewuster maken van Zijn aanwezigheid en – door Zijn genade – brengt Hij ons een stap dichterbij wie Hij wil dat we zijn.

‘Als wij niet in staat zijn om iets te doen, is het een groot voorrecht dat we kunnen komen en dat Jezus wel in staat is.’ – Corrie ten Boom

Het is tijd om te rusten als je gebroken bent en moe. Je staat er niet alleen voor…

Aan Zijn voeten,

Whitney


Laten we praten: Moet je op dit moment door het diepe water gaan? Laat de waarheid van dit lied je vermoeide ziel verkwikken, en laat hieronder aan ons weten wat we vandaag voor je kunnen bidden.
Als ik door het diepe water ga, weet ik dat U bij me bent.
Als ik in het vuur sta, zal het me niet overmeesteren.
Al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik zal niet bang zijn.
Ik ben niet alleen, ik ben niet alleen.
U gaat me voor, U laat me nooit alleen.

Het is nu de eerste week van de studie Gebroken en verlost! Neem iets te drinken, doe je bijbel open en laten we ons verheugen samen met Gods gebroken en verlosten.

Je kunt de studie Gebroken en Verlost vinden bij Amazon.de of je kunt hem downloaden

Reacties