Doorgaan naar hoofdcontent

Introductie Wandelen in Wijsheid

   

Introductie op Wandelen in Wijsheid
  

Je hoeft niet lang te leven om erachter te komen dat het leven vol zit met keuzes en dat onze keuzes consequenties hebben. Sommige keuzes zijn zo makkelijk als beslissen wat we zullen eten en andere keuzes brengen zware verantwoordelijkheid met zich mee die een diepe impact kunnen hebben op onze relaties, ons werk, onze financiën en onze toekomst. Van de dag dat we klein waren tot onze laatste dagen hier op aarde, elke morgen worden we wakker met twee wegen die voor ons liggen: de weg van de dwaas en de weg van de wijsheid.

Het boek Spreuken laat ons oog-in-oog staan met de wijze en de dwaas en de gevolgen van de keuzes die ze maken. Een collectie kernachtige spreuken vooral geschreven door koning Salomo, de tekst is heel persoonlijk, soms zelfs ongemakkelijk doorzichtig, en ze schromen niet om in te zoomen op ‘s werelds grootste verleidingen die ons kunnen afleiden van wandelen in de wijsheid die God voor ons bedoeld heeft.

In deze zes-weekse studie zul je merken dat ons leesplan ons meeneemt in een actuele blik op het boek Spreuken, beginnend bij de Bron van wijsheid. Daarna reizen we verder door deze nuchtere spreuken die ons wijzen op wijsheid in ons spreken, onze relaties, ons werk en weelde en uiteindelijk hoe we wijsheid toepassingen op de verleidingen om ons heen. We eindigen onze studie met het kijken naar de vruchten van het wandelen in wijsheid. Ons gebed is dat door deze actuele introductie je dieper zal willen studeren in Spreuken als geheel na onze tijd samen.

Een belangrijk iets om in ons achterhoofd te houden als we studie doen is dat deze spreuken principes zijn en geen beloftes. Beloftes zijn gegarandeerd en principes wijzen ons op algemene waarheden. Ouders die hun kinderen onderwijzen op de weg die ze moeten gaan (Spreuken 22:6) zijn vaak getuige van hun kinderen die wandelen in wijsheid als volwassenen, als vrucht hiervan. Maar omdat spreuken geen beloftes zijn en we in een gevallen wereld leven, ervaren soms de meest ijverige, trouwe ouders deze realiteit niet.

Als we ons voorbereiden om te beginnen, komen twee bekende verzen van het zeg-het-zoals-het-is boek Spreuken in gedachten. Hoewel dit boek wijsheid bevat, geïnspireerd door God, dat we bijna op elk gebied van ons leven kunnen toepassen, bevatten de volgende verzen een nog groter doel:

Vertrouw op de HEERE met heel je hart,
en steun op je eigen inzicht niet.
Ken Hem in al je wegen,
dan zal Híj je paden rechtmaken.
Spreuken 3:5-6

Vertrouw op de HEERE met heel je hart en steun op je eigen inzicht niet is waar het boek Spreuken ons uiteindelijk toe leidt. God is de bron van alle wijsheid. Hij gebruikt deze spreuken om ons het pad te wijzen dat leidt naar wijsheid, en Hij onthult ons de vrucht van wandelen in deze grote wijsheid… zodat ons vertrouwen uiteindelijk niet is in ons eigen ploeteren, maar stevig in Hem gevonden kan worden.

Opdat uw vertrouwen op de HEERE zal zijn,
maak ik het heden aan u bekend,
ja, aan u!
Spreuken 22:19

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Studeer met ons mee als we samen in Gods Woord duiken tijdens deze zes-weekse LoveGodGreatly studie. Je kan de studiegids downloaden op de engelse website. Hier vind je ook het leesplan. Je kan de studiegids ook bestellen via Amazon.de.
Ben jij een Facilitator of wil je graag een facilitator zijn? Reageer dan op deze blog zodat we weten wie er allemaal mee doet en zodat we elkaar kunnen helpen en voor elkaar kunnen bidden!

Helaas worden dit keer de blogs niet vertaald. Ook de overdenkingen kunnen voor deze studie helaas niet vertaald worden. Ben je goed in Engels en wil je graag mee helpen in het vertaalteam? Ook dan nodigen we je uit om te reageren. Weet dat er voor jou gebeden wordt!

Reacties