Doorgaan naar hoofdcontent

De Vrucht van Onze Vergeving: Dankbaarheid


Toen ik hoofdstuk 6 schreef in Je Bent Vergeven, deelde ik een zeer persoonlijk, zeer pijnlijk verhaal. Voor sommigen die het hebben gelezen, leek het misschien niet iets groots. Maar zij hebben het niet meegemaakt. Zij zagen de gekwetste blik in mijn dochters ogen niet. Zijn voelden niet de pijn van haar teleurstelling. Maar ik wel. Zelfs het herlezen van het verhaal bracht verse tranen in mijn ogen. Ik koos echter om dit pijnlijke verhaal te delen om wat het illustreert: de kracht van een vergevend hart.
“Het voelt goed om vergeven te worden. Hoe hard we ook proberen, hoe super we onszelf ook vinden, er zijn tijden dat we allemaal falen. Het leven is moeilijk en teleurstellend, en soms bezeren we mensen, wat nooit onze bedoeling is geweest. En daar komen genade en vergeving om de hoek kijken.”  – Je Bent Vergeven, blz. 153
Dus misschien is dat het lichtpuntje wanneer we weten dat we vergeven moeten worden: wat vergeving doet met ons hart wanneer het aan ons is gegeven.
Het horen van deze woorden van Addie bracht liefde en genezing in mijn gekwetste mama hart. Ik ervoer de vrijheid die gevonden wordt in vergeving, en het maakte dat ik in ruil daarvoor genereus wilde zijn met mijn vergeving. Als ik zelf niet de pijn ervaren had van haar teleurstellen en de vergeving die zij mij schonk, dan zou ik de kracht van vergeving nooit uit eigen ervaring hebben begrepen.
Koning begreep de kracht van vergeving ook.
In Psalm 103 schrijft David:
Loof de HEERE, mijn ziel,
en vergeet niet een van Zijn weldaden.
Die al uw ongerechtigheid vergeeft,
Die al uw ziekten geneest,
Die uw leven verlost van het verderf,
Die u kroont met goedertierenheid en barmhartigheid. 
Gods vergeving geeft ons veel om dankbaar voor te zijn in ons leven. Hij vergeeft, geneest, verlost en kroont ons met liefde en compassie.
Hij doet ons niet naar onze zonden en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden. 
Hoe kan ons leven niet gekarakteriseerd worden door iets behalve liefde, genade en dankbaarheid, wanneer ons zoveel is gegeven en vergeven?!
Dus hier is een voorstel: Laten we deze laatste paar weken in actie komen. Vanwege dankbaarheid voor de vergeving die ons is gegeven door God, laten we vergeving verstrekken aan die mensen in ons leven die ons pijn gedaan hebben.
Misschien was het een klein dingetje in de ogen van de wereld, maar heeft het toch diep je hart doorboord en weet je dat je sindsdien wrok tegen die persoon koestert. Misschien is vandaag de dag om die persoon te vergeven.
Misschien waren het grove woorden die tegen jou gesproken werden door een ouder, broer, zus of vriend en blijven die woorden terugkomen in je gedachten, opnieuw en opnieuw, je kwetsend bij elke herinnering eraan.
Misschien was het de afwijzing die je als kind of volwassene hebt ervaren, en het gif van die afwijzing besmet iedere relaties van vooruitgang.
Misschien is het de lichamelijke mishandeling die je moest verduren en de nachtmerries die daarop volgden.
Of misschien ben jij het wel. Misschien ben jij degene die vergeving moet schenken aan jezelf.
Laten we, ongeacht de omstandigheden, deze week kiezen om dankbaar te zijn voor het geweldige geschenk van vergeving dat God aan ons geeft en daardoor vergeving te schenken aan die individu(en) die God op je hart heeft gelegd in de afgelopen weken.
Ik weet dat het niet makkelijk is. Ik weet dat het eng kan zijn en dat het pijn doet als je er alleen maar aan denkt om die persoon te vergeven. Voor enkelen van jullie is, afhankelijk van wat je moet vergeven, misschien de eerste stap deze week om naar je lokale kerk te gaan en hulp te zoeken bij een voorganger of christelijke therapeut.
Wat de situatie ook is, laten we kiezen om dapper te zijn, vooruit te stappen in gehoorzaamheid en verklaren: "Vandaar kies ik vergeving... omdat ik vergeven ben!"
Want zo hoog de hemel is boven de aarde, zo is Zijn goedertierenheid machtig over wie Hem vrezen. Zo ver het oosten is van het westen, zo ver heeft Hij onze overtredingen van ons gedaan. Zoals een vader zich ontfermt over zijn kinderen, zo ontfermt de HEERE Zich over wie Hem vrezen.  Psalm 103:11-13
Mogen onze levens gekarakteriseerd worden door dankbaarheid vanwege de vergeving die Jezus aan ons heeft gegeven!
Heb God groots lief!
AngelaReacties