Doorgaan naar hoofdcontent

Week twee: wat maakt het leven de moeite waard

Wat maakt het leven de moeite waard

Wat is het meeste waard? Waar komt blijdschap en vreugde vandaan? Wat blijft bestaan? Wat maakt het leven de moeite waard? Salomo worstelde met het doel van het leven, en daarom begint hij met het uitproberen van allerlei dingen die mannen belangrijk vinden om te zien of dat werkelijk bevredigd.


Hij begint met wijsheid en kennis en concludeert dat deze leiden tot meer vragen en frustratie want er zijn heel veel dingen waar geen antwoord op is. Dan probeert hij allerlei soorten plezier, maar hij merkte dat deze je leeg achterlieten en je alleen maar deed verlangen naar meer. Vervolgens stort hij zich op werk en komt er opnieuw achter dat hard werken leegheid brengt en dat hij al zijn harde werken moet nalaten aan iemand die na hem komt. Iemand die misschien niet zo gekwalificeerd is, of minder hard werkt, of minder dankbaar en zorgzaam is.

Ik blijf maar denken aan alle belangrijke mensen die een belangrijke rol spelen in Hollywood. Valt het jullie ook op dat het lijkt alsof ze zoeken naar een steeds extravagantere levensstijl? De villa’s zijn nooit groot genoeg, de garage die al 10 exotische auto’s huisvest heeft perse die 11e nog nodig… Vijf miljoen dollar per film is niet meer genoeg, het moet minstens 12 miljoen zijn.

Hoewel het makkelijk is om met vingers te wijzen zijn we allemaal schuldig aan hetzelfde. Wij doen dit ook alleen dan op kleinere schaal. Hoe snel lijken nieuwe kleren alweer oud en niet meer netjes genoeg? Hoe vluchtig is het gevoel van het hebben van een nieuwe auto en die nieuwe lucht? En als we verhuisd zijn naar een nieuw huis dan lijken onze oudere meubels en accessoires niet goed genoeg meer. Velen blijven maar verhuizen, verlaten vrienden, familie, hun gemeente of kerk achter om een groter huis te kopen en meer geld te verdienen. En als we eenmaal datgene wat we zo graag wilden hebben, bereikt hebben, dan komen we erachter hoe kort het geluk en de bevrediging is die het bracht. Het was niet wat we werkelijk zochten. John. A. James noemde deze wereldse dingen en het verlangen ernaar ‘prachtige luchtbellen’. Ze zijn kwetsbaar en zo weggedreven met de wind.

Hoewel Prediker een somber boek is, heeft het zo zijn momenten van zonneschijn. En de verzen voor vandaag laten iets van dat warme licht schijnen.

We kunnen vreugde en bevrediging vinden in de dingen die we hebben, het werk wat we doen, en de dingen die we meemaken als we de Heer vrezen en Zijn hand in alle dingen zien.Dit betekend dat we moeten leren zien dat alles terug te leiden is tot de Schepper van het leven. God geeft die baan, Hij geeft succes, Hij geeft creativiteit, Hij geeft rijkdom. De Schepper van het leven heeft onze kinderen gemaakt en in onze gezinnen geplaatst. De bergen wasgoed tonen ons Zijn vrijgevigheid en rijkdom, en de vaat in de keuken herinnert ons aan Zijn voorzienigheid. Zij zijn het “product van Zijn creatieve kracht”en “de geschenken van Zijn voorzienige gave aan ons” (Matthew Henry). Als we God zien als Voorziener van alle dingen en Zijn doel achter alle dingen dan maakt ons dat dankbaar, blij en geeft ons een betekenisvol leven.

Zelfs in moeilijke omstandigheden zien we de hand van God. Hij gebruikt moeilijkheden om ons sterker te maken en ons te veranderen. He gebruikt moeiten om licht te brengen over wat we werkelijk over Hem geloven en door moeilijkheden en verdriet en verlies leren we dat er werkelijk een God is die kan helpen, voorzien en onze harten kan vullen met blijdschap en vreugde.

Wanneer we alle dingen terugbrengen tot God, zullen we zien dat onze bevrediging alleen in Hem te vinden moet zijn. Zodat wat er ook gebeurt met onze spullen, ons werk, onze gezondheid of onze ervaringen dat we vervulling en vreugde hebben omdat we God hebben en in Hem alles wat het leven het waard maakt om te leven.

Ziende op Jezus,


Jen

Reacties