Doorgaan naar hoofdcontent

Week één: Een leven zonder God is ijdelheid

Van de zomer las ik een artikel over Markus Persson, de ontwikkelaar van het populaire spel Minecraft. In het artikel wordt verteld dat Persson zijn bedrijf achter Minecraft heeft verkocht aan Microsoft en daarbij fortuin heeft gemaakt wat in de BILJOENEN loopt. Met een deel van dat geld heeft hij recent een villa gekocht met 2100 vierkante meter grond in Beverly Hills voor $70 miljoen dollar. Maar ondanks zijn grote fortuin, heeft hij in een tweet van afgelopen zomer laten weten niet gelukkig te zijn.

Al lezend door het aritkel, dacht ik aan Koning Salomo en de dingen die hij met ons deelt in het boek Prediker.

Leven zonder God is ijdelheid.
Koning Salomo, van alle mensen, zou de waarheid hiervan moeten weten. Want God heeft hem gezegend met wijsheid en veel rijkdom. Als geld, succes, roem en macht geluk zouden kunnen brengen in iemands leven…dan had er wel wat anders gestaan in het boek Prediker.

Maar daarom houd ik van dit boek… het wijst ons direct op de ijdelheid van alle dingen in dit leven. Alle dingen buiten God, is ijdelheid, leegte.

En Salomo, de schrijver van Prediker, hij wist het. Hij had alles.

Ondanks dat het boek Prediker duizenden jaren geleden geschreven is, is de wijsheid die het met ons deelt nog steeds van kracht voor onze tijd.
Nadat hij een leven heeft geleid waarin hij zichzelf niets had ontzegd, schrijft Salomo het boek Prediker met de hoop en het doel om de volgende generatie te leren dat een leven zonder God zinloos is.

Alles wat deze wereld te bieden heeft, is een leeg leven.

Ik kan bijna het verdriet horen door Salomo’s woorden heen als hij terugkijkt op zijn leven als hij zijn hartzeer, zijn teleurstelling over de keuzes die hij heeft gemaakt en zijn gebrek aan investeringen voor de eeuwigheid bekijkt.

Het is net alsof hij ons gezicht vasthoudt met beide handen, ons recht in de ogen kijkt en zegt:
“Gooi je leven niet weg! Laat me delen met jou wat ik geleerd heb en je zo het hartzeer en de teleurstelling te besparen die ik voel over mijn slechte keuzes… een leven zonder God is leegte en ijdelheid.”

Ondanks dat Salomo alles had, keus na keus, dag na dag, compromis na compromis… door de tijd heen dreef hij steeds verder bij God vandaan. Als we leren van Salomo’s fouten, dan hoeven wij ze niet opnieuw te maken. Waar Salomo vervulling zocht van ‘alles onder de zon’, kunnen wij ervoor kiezen om ons leven te leven met een doel voor de eeuwigheid en zo een leven te leiden voor ‘boven de zon’.

In het boek Prediker, gaan we een aantal van Salomo’s slechte gedachtepatronen lezen. Omdat Salomo zijn ogen van God afhield en voor zichzelf ging leven, moest hij helaas tot de conclusie komen dat de dingen van deze wereld najagen: macht, aanzien, plezier en luister je leeg achter laten. Hij had alles wat de wereld te bieden had en toch had hij niet datgene wat hij het meest zocht… vervulling van een vol leven. Dankzij zijn keuzes en zijn verwijderd zijn van God, werd Salomo pessimistisch en sceptisch toen hij ouder werd. Helaas bekeek hij het leven vanuit een aards oogpunt in plaats van door Gods ogen te kijken.

Maar lieve vriendinnen, wij hoeven niet dezelfde fout te maken die Salomo maakte! Prediker geeft ons veel rijke lessen over hoe we onze gedachten en harten moeten focussen op dat wat echt belangrijk is… op God!

Ohh, ik ben zo enthousiast dat je met ons samen deze komende acht weken in Prediker gaat duiken! Wat een krachtige en tijdloze studie dit zal zijn!

Voor degenen die nieuw zijn bij Love God Greatly, zo werkt onze studie:

1.       We hebben passende Maandag-Woensdag-Vrijdag blogposts die jullie zullen helpen in het verkrijgen van inzicht en toepassing van de dagelijkse Bijbelverzen.
2.      Voor elke dag hebben we een aantal verzen uitgekozen om te lezen en elke maandag voegen we het leesplan voor die week bij in de blog! (Net als het weekvers en wekelijkse video’s, deze laatste zijn in het Engels) Je kan ook het leesplan voor de volle 8 weken en de studiegids vinden op onze website.
3.      Gods Woord lezen is ontzettend belangrijk, maar we willen graag nog een stapje verder gaan en daadwerkelijk het Bijbelvers uitschrijven in onze studiegids en zo dieper in Gods Woord te duiken door de SOAP methode te gebruiken. Als je deze methode niet kent, ik kan het je echt aanbevelen! Gods Woord zal zoveel meer tot leven komen als je daadwerkelijk alles opschrijft en werkelijk nadenkt over dat wat een vers betekent en hoe je dat kan toepassen in je eigen leven!
4.      Gods Woord in je eentje bestuderen is hartstikke goed, maar met een groep vrienden is nog veel beter! Voel je vrij om je eigen groep te vormen of je te voegen bij één van de bestaande groepen of ons volgen via Facebook en zo in contact komen met andere gelovigen of via Instragam door hashtag #LoveGodGreatly te gebruiken.

Je kan je bij ons voegen op de volgende manieren:
Facebook: @LoveGodGreatly
Instagram: @lovegodgreatlyofficial
Twitter: @_LoveGodGreatly
Pinterest: @LoveGodGreatly

Week 1 Uitdaging: Koning Salomo heeft het laten gebeuren dat zijn focus van God afdwaalde naar de wereld. Beschrijf één manier waarop je bewust probeert om de keuzes die je maakt op God gebaseerd te laten zijn in plaats van op de wereld. Deel dit met de vrouwen in je groep of met een vriendin.

Ziende op Jezus,


Angela


- Oorspronkelijke bericht -

Reacties