Doorgaan naar hoofdcontent

Weten wanneer je moet knielen
Onze verzen voor vandaag zijn Esther 3:1-4 en Psalm 95:6. We zien in de verzen uit Esther dat Mordechai heeft besloten om eindelijk te gaan staan voor wat hij gelooft. Tot nu toe heeft hij zich wat stil gehouden, heeft hij gebogen voor de koning en heeft hij zich gehouden aan de gewoonten en gebruiken die in lijn zijn met de gewoonten van zijn omgeving. Hij moedigt Esther aan om ‘onder de radar te blijven’, haar identiteit geheim te houden en mee te gaan in wat er van haar gevraagd wordt in het paleis. 

Maar waarom besluit Mordechai om nu zijn standpunt in te nemen? Als hij gevraagd wordt om te buigen voor Haman, weigert hij, en dit heeft consequenties. Maar waarom nu? Een reden is dat Haman een Agagiet is, en de Agagieten zijn een oude vijand van de Joden. Mordechai heeft eindelijk besloten dat de grens bereikt is en hij wil niet langer zijn geloof verloochenen door te buigen voor zijn vijand. 


1. Het is nooit te laat om je standpunt in te nemen

Hoewel Mordechai niet vanaf het begin zijn standpunt innam, besluit hij nu om dat wel te doen. En wij kunnen hetzelfde doen. Wij kunnen er vandaag voor kiezen om paal en perk te stellen aan gewoontjes die er langzaam ingeslopen zijn. Is het misschien een tv-programma dat eigenlijk niet goed voor ons is? Een roddelgesprek waar we deel van zijn, waarvan we weten dat we daarmee zouden moeten stoppen? Zelfs als we in het verleden gefaald hebben om ergens voor te gaan staan, is het niet te laat om te besluiten dat vandaag de dag is om te stoppen!

2. We kunnen kiezen om te buigen voor de HEER onze God

Psalm 95:6 nodigt ons uit om God te aanbidden en te buigen voor de HEER onze God, onze Maker. Neem een moment om dit vers te lezen en om het te laten bezinken. Waarvoor heb jij gebogen, anders dan voor de Heer? Afgoden hebben de neiging om erin te sluipen zonder dat wij ons dat realiseren! Neem een moment om na te denken over wat in jouw leven een afgod is geworden, en belijd. En kies dan om te buigen voor de HEER! 

3. Laten we knielen

‘Kom, laten wij ons neerbuigen en neerbukken, laten wij knielen voor de HEER, Die ons gemaakt heeft.’ (Psalm 95:6). Laten we echt knielen, fysiek knielen, voor de HEER deze week. Alles voor Jezus, Reacties