Doorgaan naar hoofdcontent

Vol van hoop na hopeloosheid


Ben je ooit in een situatie of relatie beland die hopeloos leek? Misschien heeft iemand slecht plannen met je gehad om jou of degenen van wie je houdt pijn te doen en was er zelfs geen sprankje hoop in te ontdekken.

Terwijl ik de afgelopen zes weken Ester doorlas en haar huwelijk met koning Xerxes bestudeerde, zou ik zeggen dat de koning in het beste geval zijn leven gescheiden van zijn vrouw had doorgebracht. Esther mag het dan van weesmeisje tot koningin gebracht hebben, haar huwelijk met koning Xerxes was geen sprookje.

Hij was een man die mogelijk een drankprobleem had. Denk terug aan het aantal gebeurtenissen in de verhalen die draaiden om banketten en wijn. 

Hij was een man die snel boos werd, die eerst reageerde en later nadacht. 

We weten dat hij mensen niet goed kon inschatten. Hij omringde zichzelf met onverstandige raadgevers, of het nu Haman was of zijn raad van adviseurs. Een voorbeeld nodig? Denk terug aan het advies dat zijn mannen hem gaven in de omgang met koningin Vashti. 

En alsof dat niet genoeg was, lijkt het huwelijk van koningin Esther met koning Xerxes te zijn bekoeld. De koning had dertig dagen lang niet om Ester gevraagd. Denk daar maar even over na. Dertig dagen zonder enig contact met je man... een vrouw zou het gevoel krijgen dat ze vergeten was en overbodig... niet geliefd.

Daarbovenop moest Esther vervolgens genoeg moed bij elkaar rapen om degene te zijn die haar man benaderde... en haar eigen leven voor haar volk te riskeren, en dat op aanmoediging van de enige man die echt van haar hield, haar neef en geadopteerde vaderfiguur Mordechai. 

Ik noem dit alles alleen omdat mijn hart pijn doet voor haar. 

Als vrouw. 

Als echtgenote. 

Ze moet zich wel eens afgevraagd hebben of ze echt met koning Xerxes had moeten trouwen. Hoewel haar leven er van buiten vol glamour uitzag, was het binnen de paleismuren verre van een sprookje. 
Je kunt de pijn bijna voelen die Esther in hoofdstuk 8 voelde toen ze huilend aan de voeten van haar man viel, en hem smeekte om het kwaadaardige plan te stoppen - dat, als ik je eraan mag herinneren, hij en zijn goede vriend Haman 'bedacht hadden tegen de Joden’.

De koning lijkt bijna geschrokken van de reactie van zijn vrouw en dat pleit voor hem. Vanuit zijn perspectief had hij haar alles gegeven wat ze wilde. Haman was dood en zijn nalatenschap werd haar gegeven en zij op haar beurt gaf deze weer door aan Mordechai. Wat wilde ze nog meer? 

Maar dat was niet genoeg. 

Omdat hij niet begreep waar ze echt naar op zoek was. 

Dit ging niet echt over haar... maar over HEN.

Haar volk.

De koning leek de dreiging van een ramp die Esther en haar volk boven het hoofd hing niet te begrijpen, zelfs niet nadat Haman dood was. Het kwaadaardige bevel was nog steeds van kracht en er moest iets aan worden gedaan. En hoewel alles er donker uitzag, zag koning Xerxes eindelijk de ernst in van het plan dat hij en Haman in werking hadden gesteld. 

En dan gebeurt er iets: een sprankje hoop straalt over de situatie.

Koning Xerxes begint de ernst van de situatie te begrijpen en zijn hart keert zich naar zijn vrouw en haar volk. 

Alles was ooit hopeloos, maar nu niet meer.

God is aan het werk en verlossing is in zicht.

In plaats van verdeeld te zijn over deze kwestie, hebben ze nu samen hetzelfde doel. 

Hoewel de vorige wet niet kan worden gestopt, geeft koning Xerxes Esther en Mordechai de macht om nog een bevelschrift uit te schrijven, waardoor de Joden zich kunnen verdedigen op de dag waarop hun vernietiging gepland was!

Ben je ooit in een situatie geweest die hopeloos leek? Als dat zo is, laat je dan vandaag bemoedigen met de wetenschap dat God, met Zijn timing, de situatie kan veranderen. Hij bracht hoop en bevrijding aan Esther, Mordechai en alle joden die onder koning Xerxes leefden! Hij deed het toen en Hij kan het opnieuw doen!

Wat ooit een hopeloze situatie was, kan worden veranderd in een hoopvolle situatie wanneer God door Zijn volk werkt!

Gespreksstof: heb je ooit een situatie in je leven meegemaakt waarin je je hopeloos voelde? Zo ja, hoe heeft God in je leven gewerkt om je van hopeloosheid naar een leven vol hoop te brengen? 
Heb God lief met heel je hart! 


Reacties