Doorgaan naar hoofdcontent

God kan het allemaal gebruiken...


De HEER heeft alles voor Hemzelf gemaakt: ja, zelfs de slechte mensen voor de dag van het kwaad. - Spreuken 16:4

De HEER heeft ALLE dingen gemaakt met een doel: Zijn goedheid en glorie worden geopenbaard in ALLES wat Hij geschapen heeft. De HEER heeft ALLE dingen gemaakt met een plan. Het is indrukwekkend om te bedenken dat de slechten gebruikt kunnen en zullen worden voor Gods glorie zodat zelfs in het straffen van het kwaad Gods rechtvaardigheid en gerechtigheid zichtbaar wordt. Het is krachtig om ons te realiseren dat zowel het goede als het kwade kan worden gebruikt voor Gods glorie. Zelfs als... en zelfs als....... ALLE DINGEN zijn gemaakt voor het goede en voor God. Het is niet genoeg om alleen te zeggen dat God alles voor hemzelf gemaakt heeft... het staat er alsof het onze volgende vraag al beantwoordt voor we die gesteld hebben. Ja, zelfs de slechten. Dit was duidelijk belangrijk om helder te hebben.

Ik kan niet geloven dat we minder dan 90 dagen verwijderd zijn van het afsluiten van een heel decennium. Ik kan het niet helpen om terug te denken aan de laatste 10 jaar en als ik eerlijk ben tegen je, in het bijzonder als een E7 (en dit herken je vast als je bekend bent met het enneagram).... Ik zou liever naar het Oudejaarsavondfeest rennen, het nieuwe jaar inluiden en vooruit kijken.
Terugkijken naar de laatste 10 jaar is moeilijk voor mij. En het zou me niet verbazen als het voor jou ook moeilijk is om terug te kijken.

Moeilijk omdat er zoveel dood en duisternis is geweest.

Het is echt ongelooflijk. En dat ik me nog steeds staande hou vandaag komt ALLEEN door de genade en goedheid van God.

In 2010 heb ik zowel mijn vader als mijn jongere zus verloren met maar zes maanden ertussen. In die zes maanden, nam ik afscheid van Nashville, Tennessee. Van kleins af aan was het een droom van mij om in Nashville te wonen en mijn creatieve dromen te volgen, maar na een paar flinke ruzies, (ik ga niet eens proberen te doen alsof ik perfect ben) heb ik me erbij neergelegd en ben ik mijn man gevolgd naar zijn geboortestad in Montana.

Nadat in 2012 mijn zoon Ezra Brave werd geboren, kreeg ik in 2014 in een vroeg stadium een miskraam, voordat ik mijn moeder verloor... het was toen een week voor Moederdag in 2015. Na alle regen, kwamen zonneschijn en een regenboog in de herfst van 2016, toen mijn dochter Imogene Joy werd geboren. Net toen ik zeker wist dat ik niets meer te verliezen had, was ik compleet uit het veld geslagen doordat ik ontdekte dat mijn man ontrouw was geweest tijdens ons bijna 14-jarige huwelijk.
Ik vocht hard die herfst en winter van 2017 en 2018. Het koffietentje dat we samen hadden geopend en dat ik dagelijks runde... al 7 jaar.... werd gesloten en verkocht. Overgebleven als een alleenstaande moeder met een vijfjarige en eenjarige, in het eenzame Montana, zonder familie in de buurt.... dat was echt de grootste teleurstelling van mijn leven.

Maar twee weken geleden zijn mijn kinderen en ik verhuisd uit het huis dat ons dag en nacht herinnerde aan ons hartverscheurende seizoen en we zijn in een prachtig huis getrokken, waarvan wij geloven dat de HEER het voor ons gebouwd heeft... voor een tijd als deze. De timing was precies goed. Hij was en is zeker onze situatie aan het omkeren.

Dus hier ben ik... terugkijkend op een decennium van verdriet op verdriet met een paar prachtige momenten ertussen, maar als ik mijn 20/20 bril opzet (nu weet je dat ik zo'n glinsterende bril zal dragen op oudejaarsavond) zie ik duidelijk genade op genade en de goedheid van de HEER in het land van de levenden.

Perspectief is alles.

Vasthouden aan de Waarheid is wat ons door deze moeilijke dagen heen helpt en ons helpt om dingen te begrijpen die we zonder de waarheid nooit zouden kunnen begrijpen. Ik moet dagelijks tegen mezelf preken. Het is moeilijk om in dit kleine dorp in Montana te zijn en met mensen om te gaan. Maar elke dag kies ik om te geloven dat JA, ZELFS DE SLECHTE, kwade dagen van dood, verlies en verraad niet het laatste woord zullen hebben. Wraak nemen is niet aan ons. De HEER strijdt onze strijd voor ons. AMEN en AMEN!

In Esther 7:7-8 vind Haman een weg naar het einde aan hetzelfde instrument dat hij had bedacht voor de dood van Mordechai, hij raakte gevangen in zijn eigen val.

Het wapen tegen jou kan gevormd zijn... maar het zal zijn doel niet dienen.

Houd vast aan Jezus in die moeilijke, donkere momenten en bedenk dat God de macht heeft om altijd het goede voort te brengen uit die hartverscheurende situaties.

Kelli Trontel

Reacties