Doorgaan naar hoofdcontent

Leven als wijzen
Het vers van vandaag staat in Efeze 5. Ik denk er nu al een tijdje over na en wil graag een aantal dingen met jullie delen.

In Efeze 5:15 staat: “Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen”. Waarom moeten wij leven als wijzen? In vers 16 zegt Paulus: “omdat de dagen vol kwaad zijn”.

Net als in onze tijd, was er in de tijd van Esther veel kwaad in de wereld. In de verzen van deze week lezen we hoe Esther aan het hof van een koning moest verschijnen, die er een extravagante en buitensporige levensstijl op nahield. Dit komt heel duidelijk naar voren als we kijken naar de manier waarop hij een nieuwe koningin probeerde te vinden. Esther moest heel voorzichtig zijn en wijs leven om haar volk te kunnen redden.

Als het om kwaad gaat, is het in onze cultuur niet zo heel anders. Je kan de tv niet aanzetten of je wordt geconfronteerd met allerlei afschuwelijke gebeurtenissen van over de hele wereld. Sommige dingen maken je verdrietig en andere dingen jagen je ronduit angst aan. Ik ben ervan overtuigd dat het kwaad ook onze eigen woonplaatsen is binnengedrongen, of je nu in een klein dorp of in een grote stad woont. Het kwaad is overal.

Paulus herinnert ons eraan dat wij voorzichtig moeten leven omdat er overal zonde en kwaad in deze wereld is.

Hoe kunnen we dan het beste omgaan met een cultuur die zo doordrenkt is van kwaad? Hier zijn een aantal aandachtspunten om ons te helpen nadenken over onze cultuur.

1 . Wijs het kwade af

Er zijn veel afschuwelijke dingen in onze wereld. Kwade zaken zoals mensenhandel, pornografie en racisme zijn slechts een paar voor de hand liggende voorbeelden, maar er is ook verborgen kwaad, zoals materialisme, ontevredenheid, egoïsme, luiheid en het idee dat men overal recht op heeft. Ook deze kwaden moeten door ons afgewezen en bestreden worden.  

2. Omarm het goede

Toch is er ook nog veel schoonheid en waarheid in de wereld. Alle mensen zijn geschapen naar Gods beeld, waardoor elk mens waardevol is en betekenis heeft. Creativiteit is een van de eigenschappen die wij bezitten omdat we naar Gods beeld geschapen zijn en daarom kunnen we genieten van mooie kunst en muziek. We kunnen ook humanitaire doelen steunen, helpen bij rampen, goed zijn voor onze omgeving en helpen bij activiteiten in onze gemeenschap.

3. Herstel wat gebroken is

Er zijn echter dingen in onze cultuur gebroken die hersteld moeten worden. Denk maar aan zaken als het onderwijs, de overheid, het gezinsleven en het huwelijk, de manier waarop sommige mensen leven en de toestand in bepaalde stadswijken om er maar een paar te noemen.

We leven in een gevaarlijke wereld, maar we zijn hier geplaatst. Hoewel deze wereld niet ons thuis is, moeten we toch in deze wereld en niet van deze wereld zijn… en daar hebben we wijsheid voor nodig. Dezelfde wijsheid die Esther nodig had om de Joden te redden.

Het oog op Hem gericht,


Reacties