Doorgaan naar hoofdcontent

Onthoud dit steedsWe koesteren de bijzondere momenten die we beleven met de mensen om wie we veel geven. Dus we maken er foto's van, schrijven erover in dagboeken en leggen het vast op film zodat we die mensen of ervaringen niet vergeten.

Jaren geleden begonnen mijn man en ik met het bijhouden van een gebedsdagboek. We schreven allerlei dingen op waar we voor hadden gebeden en als het gebed beantwoord was, schreven we de datum en het antwoord erbij. Doordat we dit dagboek bijhielden, konden we terugkijken om te zien wat de Heer had gedaan, ook al was het antwoord niet altijd het antwoord waarop we hadden gehoopt.

Het verhaal van de Israëlieten is het verhaal van Gods machtige werk. Hij beschermde Zijn volk en voorzag in alles op wonderbaarlijke wijze. God wist dat Zijn volk vergeetachtig was, dus Hij wilde de mensen een tastbare herinnering (de twaalf stenen) geven, zodat zij steeds zouden denken aan Zijn trouw, kracht en zorg. En die herinnering was niet alleen voor de mensen die er toen waren. God wilde dat dit hen scherp voor ogen zou staan, zodat zij zouden getuigen aan hun kinderen en kleinkinderen over de geweldige dingen die God voor hen had gedaan.

Vinden wij het niet allemaal lastig om te blijven denken aan wat God voor ons heeft gedaan? Hebben we niet allemaal van tijd tot tijd last van geestelijk geheugenverlies? Vervallen wij niet allemaal in geklaag? Als je klaagt, betekent dat vaak dat je niet scherp voor ogen hebt waar God je van heeft gered en wat Zijn plan is met jou.

Het is zó belangrijk om dat te onthouden.

Onthoud waar je vandaan komt

Als we klagen, zeggen we dat we niet tevreden zijn met wat God voor ons in petto heeft voor die dag of voor ons leven. We zeggen dat we eigenlijk beter verdienen, wat in principe betekent dat we vergeten zijn wat we in echt verdienen. Onze zonde verdient niets anders dan het oordeel, maar God trok ons uit de put. Jezus redde ons niet alleen uit de macht van de zonde, maar ook van de toorn van God. Maar dat is niet alles. Dag in, dag uit is God aan het werk in jouw leven. Hij geneest, verzacht harten, zorgt dat alles ten goede meewerkt. Helaas zijn we ons daar maar al te vaak niet van bewust en staan we er niet bij stil.

We moeten echt ons best doen om beter te letten op alle dingen die God voor ons doet en om voor ogen te houden dat Hij in alles voorziet. Een manier waarop je dat kunt doen is het bijhouden van een dagboek. Schrijf eens op wie je eens was en wie je nu bent. Schrijf eens op hoe je gegroeid bent, schrijf maar op hoe je gebeden zijn beantwoord, zelfs als je hoopte op een ander antwoord. Schrijf op hoe je een pittige tijd doorkwam. Je kunt dan terugkijken en dat zal je helpen om Gods trouw in jouw leven te zien. Dat is een getuigenis om te delen met je kinderen.

Onthoud waar je heen gaat

Of je leven nu makkelijk en rustig was of juist moeilijk en chaotisch, vergeet nooit waar God je naartoe brengt. Je bent op weg naar een eeuwig Koninkrijk. Hoewel het soms lastig is om je weg te vinden op dit pad dat doorspekt is met moeilijke momenten en keuzes, kun je er zeker van zijn dat alle verdriet en moeite uiteindelijk weggenomen zullen worden en jij een eeuwig leven krijgt vol werkelijke blijdschap, onophoudelijke vrede en tevredenheid, onvoorstelbare pret en een perfecte relatie met iedereen om je heen... vooral met jouw Verlosser.

Dit is de reden waarom Paulus liever spreekt over lichte verdrukking. "Want onze lichte verdrukking, die van korte duur is, brengt in ons een allesovertreffend eeuwig gewicht van heerlijkheid teweeg. Wij houden onze ogen immers niet gericht op de dingen die men ziet, maar op de dingen die men niet ziet; want de dingen die men ziet, zijn tijdelijk, maar de dingen die men niet ziet, zijn eeuwig." (2 Korinthe 4:17-18)

Ook hierbij kan het bijhouden van een dagboek je helpen om te blijven zien waar God je naartoe brengt. Wat staat je te wachten in de eeuwigheid? Verandert dit je perspectief op verdrukking en maakt dit je leven wat lichter?

Zoek een manier om te blijven zien hoeveel God van jou houdt. Zoek een manier om te onthouden dat Hij dat steeds weer aan je bewijst. Het is een geweldige bemoediging voor je geloof.

Kijkend naar Jezus,Reacties

 1. Mooie bemoediging!
  Opwekking 818 – Op Die Dag

  Eenmaal maakt U alles weer nieuw, Jezus.
  Eenmaal heelt U iedere wond,
  heel de oude wereld verdwijnt;
  de pijn voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor het delen van dit mooie lied Marianne! Past inderdaad heel mooi bij deze dag!

   Verwijderen

Een reactie posten