Doorgaan naar hoofdcontent

Immanuël, God met ons - Jozef

Vrijdag – Immanuël, God met ons - Jozef
Lees: Mattheüs 1:18-25
SOAP: Mattheüs 1:23

Laten we vandaag eens kijken naar Jozefs verhaal. Jozef zou niet de vader van Jezus zijn, hoewel Jezus voor de wet wel zijn zoon zou zijn, omdat Jozef verloofd was met Maria (Lukas 3:23; 4:22; Johannes 1:45; 6:42). Jozef had geen makkelijke positie. Hij was een rechtvaardig man, dat kunnen we zien aan de manier waarop hij zich gedraagt als hij ontdekt dat Maria zwanger is. Hij wil haar niet te schande maken, dus besluit hij om stilletjes van haar te scheiden.
Het is logisch dat de man die het hoofd was van het gezin waarin Jezus zou opgroeien een goede man zou moeten zijn! Hij had geen idee wat er was gebeurd. Hij wist alleen dat Maria, zijn Maria, zwanger was en dat hij niet de vader was. Toch wilde hij haar niet in verlegenheid brengen. Dat zegt veel over wat voor een man hij was.
Toen hij hierover nadacht, verscheen er een Engel van de Heer aan hem in een droom. De engel stelde hem gerust en vertelde hem wat hij moest doen. De engel legde alles uit aan Jozef en hij geloofde dat Maria de Messias in haar buik droeg. Jozef begreep ook dat hij uitgekozen was om in dit deel van Gods plan een belangrijke rol te spelen. Hij was een gehoorzame man, hij vertrouwde God net zoveel als Maria en hij was bereid om deel uit te maken van het Verlossingsverhaal.
Immanuël, God met ons. Het kind dat werd geboren als de brug tussen God en de mensheid.

God is met je. Misschien vier je Kerst dit jaar met gemengde gevoelens. Misschien ben je ver van je geliefden. Misschien moet je werken terwijl alle anderen vakantie hebben. Of misschien moet je je kerstdiner in een ziekenhuis eten, omdat je een nare diagnose hebt gehoord. Wat je omstandigheden ook zijn, God is bij je. Denk na over Immanuël, de baby in de kribbe, en vier Zijn komst met vreugde.
Hemelse Vader, U bent altijd bij me. Ik ben nooit alleen, U houdt mijn hand altijd vast. Wat er ook gaande is in mijn leven op dit moment, helpt me om me te verheugen en de geboorte van Jezus te vieren. Amen.

Mini uitdaging: Zijn er mensen in jouw kerk of gemeenschap die dit jaar met Kerst alleen zijn of die een moeilijke tijd doormaken? Bak koekjes of breng een warme maaltijd - een klein gebaar om hen te laten weten dat ze geliefd zijn.

Reacties