Doorgaan naar hoofdcontent

De Zoon van God - Maria

Donderdag – De Zoon van God - Maria
Lees: Lukas 1:34-38; Mattheüs 26:63-64
SOAP: Lukas 1:35

Gisteren lazen we dat Maria hoorde wat God voor plannen had met haar leven. Ze zou de moeder van de Messias zijn! In het vers van vandaag lezen we dat ze ontdekt hoe dit zal gebeuren: 'De Heilige Geest zal over u komen en de kracht van de Allerhoogste zal u overschaduwen.'

Maria had allerlei smoesjes kunnen bedenken om hier niet aan mee te werken, maar dat deed ze niet. Haar antwoord was: "Ik wil de Heer dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd." (NBV)
Laten we er even bij stilstaan hoe bijzonder Maria's antwoord was. Hier was meer vertrouwen in de Heer voor nodig dan we zouden denken. Maria gaat akkoord met een (op z'n minst) verdachte zwangerschap en dat doet ze in een cultuur waarin de doodstraf de straf voor overspel was. Maria was een maagd en ze was verloofd met Jozef, maar ze waren nog niet getrouwd. Dus in de ogen van de wereld zou zij een buitenechtelijk kind krijgen. 

Maria's reactie was er een van overgave: ze was bereid om te dienen. Ze besefte dat God haar Zijn gunst had geschonken (Lukas 1:30) en ze geloofde het Woord van God. Daarom was ze er klaar voor om door de Geest gebruikt te worden om Gods wil te vervullen. Haar antwoord laat zien hoeveel vertrouwen zij in God had. Wat een geweldig voorbeeld is zij voor ons!

Lieve Heer, help me om klaar te zijn voor Uw werk. Ik weet dat U plannen voor mijn leven heeft. Ik weet dat sommige plannen buiten mijn comfortzone zullen vallen en anders zullen zijn dan ik verwacht. Help me om U gehoorzaam te zijn in elke situatie. Amen.

Mini uitdaging: Dien anderen vandaag op een speciale - maar eenvoudige - manier om Jezus te eren. Soms zijn de kleinste gebaren later de mooiste herinneringen.

Reacties