Doorgaan naar hoofdcontent

1 & 2 Thessalonicenzen: introductie


Authenticiteit. Het is een van de dingen die mensen steeds meer gaan waarderen. We willen echte vrienden, bij wie we transparant kunnen zijn en die ondanks onze tekortkomingen om ons geven. We willen over echte dingen kunnen praten, niet alleen maar over koetjes en kalfjes. Authenticiteit is niet alleen iets wat we WILLEN, we hebben het ook NODIG. 
Soms lijkt de bijbel een beetje onrealistisch, terwijl we daarin op zoek zijn naar de waarheid. We lezen over mannen en vrouwen die ‘geloofshelden' zijn, en over hun fouten lezen we heen. We lezen over mannen die behoorlijk lijden en dat met standvastigheid en hoop doorstaan, en het kost ons moeite om ons met hen te identificeren. Maar hoe zorgvuldiger we lezen, hoe meer we zien dat de bijbel echte strijd - en de moedige aspecten van geloof niet schuwt. 
1 en 2 Thessalonicenzen zijn twee goede voorbeelden voor ons. Deze brieven, die door Paulus zijn geschreven, gaan over christenen die in sommige gebieden goed bezig zijn, zoals elkaar liefhebben, maar die het moeilijk hebben op andere terreinen. Ze houden zich op een obsessieve manier bezig met de wederkomst van Jezus en ze zijn lui en doen niets. 
In het boek Handelingen zien we hoe de kerk van Thessaloniki ontstond. Het begon met een visioen waarin een man tegen Paulus zei: ‘Steek over naar Macedonië en kom ons te hulp!' (Handelingen 16:9). En dus ging Paulus samen met Silas, Lucas en Timotheüs op pad. Eerst naar Filippi en daarna naar Thessaloniki. Daar stichtten ze een kerk in elke stad. Dit was Paulus' eerste zendingsreis. 
Kort nadat Paulus deze kerk startte, ontstond er zo'n sterke tegenwerking dat Paulus moest vertrekken. Sterker nog, het gevaar was zo groot dat Paulus midden in de nacht moest vluchten (Handelingen 17:1-10)! Nadat Paulus was vertrokken heeft deze jonge kerk veel vervolging meegemaakt en Paulus was bezorgd over hun geloof en hun welbevinden. Dus stuurde Hij Timotheüs naar de kerk in Thessaloniki om hen te bezoeken en om verslag uit te brengen aan Paulus. 
Timotheüs kon goed nieuws vertellen! Met de christenen in Thessaloniki ging het goed. Ze bleven geloven, hielden vast aan het evangelie en ze hielden van elkaar. Maar omdat kerken bestaan uit zondaren, waren er ook wat problemen. 
Sommigen waren bezorgd over wat er zou gebeuren met mensen die sterven voordat Christus terugkomt. Anderen lieten het na hun persoonlijke geloof uit te werken. Weer anderen hadden moeite met ethische onderwerpen. Dus Paulus schreef hen en besprak deze problemen. Hij verzekerde hen dat hij van hen hield. 
In 2 Thessalonicenzen gaat Paulus dieper in op de misvattingen die bestaan in de kerk over de wederkomst van Christus. Sommige mensen geloofden dat Jezus snel terug zou komen en dat ze daarom niet meer hoefden te werken. Daardoor werd luiheid een probleem. Paulus is streng en laat hen (en ons) weten dat het niet gepast is voor volgelingen van God om lui te zijn en zich te gedragen als klaplopers. 
Net als bij alle andere boeken van Paulus is zijn brief robuust, theologisch diepgaand en praktisch toepasbaar. Paulus benoemt de fouten van de gelovigen onomwonden en hij vertelt zijn publiek net zo onomwonden over genade en hoop die de Verlosser, Christus Jezus, geeft. 
Als je jezelf onderdompelt in 1 en 2 Thessalonicenzen, vraag je dan af wat je leert over het Evangelie en hoe dit jouw alledaagse leven kan beïnvloeden. 
-----------------------------------------------------------------------------------

Doe vandaag nog mee met onze studie en download hier je studiegids! Of meld je aan bij onze facebookstudiegroep "Aan Zijn Voeten" of mail naar lovegodgreatlynederlands@gmail.com als je mee wilt doen met de YouVersion studiegroep!
De studiegids is te bestellen via Amazon.de als je graag mee wilt schrijven en van mooie schrijfboekjes houdt. Er zitten leuke extraatjes in de studiegids, zeker de moeite waard!

Reacties