Doorgaan naar hoofdcontent

Het belang van ons karakter en gedragToen Paulus Timotheus achterliet als voorganger in de kerk van Efeze, werd de jonge man gedwongen om met wat moeilijke zaken om te gaan die opgelost moesten worden in de gemeente van God. En ondanks dat Paulus snel langs wilde komen, lag deze gemeente van God hem zwaar op het hart en schreef hij deze dingen aan Timotheus in een brief.
Een onderdeel van de zorgen van Paulus was hoe deze christenen zich gedroegen als kerk. Christelijk karakter en gedrag zijn van belang voor Paulus. Maar heb jij je wel eens afgevraagd waarom het zo belangrijk is? Moet dat nou echt, die regels volgen?
Of we nu Jezus volgend of de wereld, we hebben ons te houden aan regels en een manier van leven. Moord, stelen, liegen, bedrog en mishandeling van verschillende soort zijn voor de hele wereld onacceptabel. Maar voor de wereld is het onacceptabel omdat het chaos kan veroorzaken en het vredige leven waar mensen naar verlangen op z'n kop zet. Veel van de motieven van de wereld komen samen in zelf-liefde. Dit is op zich niet eens heel slecht, maar het is niet het beste.
Als christenen hebben we ons te houden aan de gedragscode waartoe we opgeroepen worden - niet omdat er voor ons wat te halen valt - maar om wie God is en om wie wij zijn als Zijn mensen.
Als God ons oproept om niet te stelen maar om vrijgevig te zijn, is dit omdat Hij een God is die vrijgevig geeft en nooit iets neemt wat niet van Hem is. Als God ons oproept om opofferend liefde te hebben en volledig te vergeven, is dit omdat dat is wat Hij doet. Wat God doet komt voort uit Zijn natuur. En als God ons oproept om heilig te leven, is dat niet alleen omdat Hij heilig is maar omdat wij Zijn heilige mensen zijn, gereinigd en rechtvaardig verklaard in Gods ogen door het werk van Zijn Zoon Jezus. Ooit waren wij mensen gericht op onszelf. Nu zijn we geredde mensen die gedreven worden door de liefde voor God en anderen. De roep om zo te leven naar Gods standaarden is een roep tot godsvrucht. Godsvrucht is als God-lijken. We worden geroepen om God te reflecteren die ons gered heeft, voor ons zorgt, ons hoort, ons liefheeft en ons verandert.
Uiteindelijk vinden we de ware godsvrucht in Jezus. Hij is het "mysterie van de godsvrucht" omdat Hij eens verborgen was, maar nu heeft Hij bloed en vlees aangenomen en Hij heeft de godsvrucht verpersoonlijkt, en wij mogen door Hem Zijn godsvrucht ontvangen. Dit geeft ons een goed getuigenis voor God. En dit geeft ons de vrijheid om de Heer te gehoorzamen. 
Als christenen en als de kerk behoren we ons zo te gedragen dat we ons veranderd hart laten zien, onze dankbaarheid voor onze redding en onze liefde voor die Ene die voor ons is gestorven. 
Kijkend naar Jezus,

Reacties