Doorgaan naar hoofdcontent

Er bestaat niet zoiets als 'geluk'!
Ooit geloofde ik in "geluk" - dat gebeurtenissen en mogelijkheden in mijn leven toevallig waren en dat sommigen mensen meer "geluk" hadden dan anderen. Tot ik tijdens mijn studie werd uitgedaagd door mijn kamergenoot die zei: "Angela, dat is niet zomaar geluk hebben. Dat is God." 
En weet je? Ze had gelijk.
Ik zie hetzelfde gebeuren in ons hoofdstuk van deze week. Het was geen geluk of toeval dat Ruth naar het veld van Boaz bracht. Het was geen geluk of toeval dat hij precies op het moment dat Ruth daar was terugkeerde naar zijn veld vanuit Betlehem. En het was zeker geen geluk of toeval dat Boaz van de familie van Elimelech was en daardoor nauw verwant aan Naomi.
Het was geen geluk. Het was God.
Pas tijdens mijn studie heb ik geleerd over hoe God voorziet - hoe Hij voor ons uit gaat om alle dingen in ons leven te dirigeren waarvan we veel dingen pas jaren later zullen begrijpen... en soms pas als we in de hemel zullen zijn. 
Door het hele boek Ruth heen zien we Gods liefdevolle en voorzienende hand door alle details, gebeurtenissen en mogelijkheden ondanks ongehoorzaamheid, fouten en zonde. Wat ik zo geweldig vind aan het boek Ruth is hoe God, door Zijn geweldige liefde, voor Ruth, Naomi en Boaz uitgaat. Hij heeft een bijzonder mooi verhaal over verlossing uiteen gezet waardoor we Zijn hart mogen zien, die verlossing wil Hij voor al Zijn kinderen; kinderen die eens waren zoals Ruth - mensen zonder hoop en zonder verlosser. 
Misschien heb je jezelf herkend in het verhaal van Ruth deze afgelopen twee weken. Als dat zo is, dan ben je in goed gezelschap, lieve vriendin. Wat je verleden ook is geweest, God is machtig genoeg om daarboven uit te stijgen en te verlossen. 
Hoewel Elimelech en Naomi niet naar Moab hadden mogen verhuizen, heeft God in Zijn genade Naomi een schoondochter gegeven, Ruth. Door Naomi keert Ruth haar verleden de rug toe, net als haar goden, haar cultuur, en vereenzelvigt zich met Naomi en Naomi's God. Als Naomi en Ruth eten nodig hebben in Bethlehem om te overleven, voorziet God in een losser... Boaz. Op elk keerpunt en door elke crisis, zien we Gods voorziening - geen geluk - zorgen voor Naomi en Ruth. 
Wat God deed voor Ruth en Naomi, doet Hij ook voor ons. 
Misschien kijk je naar je leven en vraag je je af wat God van plan is. Of je roept het uit tot God, Hem smekend om je fouten te vergeven, je reizen naar vreemde landen en gemiste kansen. Als jij dat bent, dan ben je niet alleen. Keer terug tot God, net als de verloren zoon. Als je dat doet zie je dat Hij je tegemoet rent met open armen. 
Als we kijken naar het leven van Ruth en hoe God werkt, zien we dat gewone taken zoals het zorgen voor een schoonmoeder of het werken op het veld bijzondere uitkomsten geeft... maar laat ik er niet op vooruit lopen. Laat me voor vandaag hiermee eindigen: God is aan het werk in jouw leven net zoals Hij dat deed in het leven van Ruth. God is meer van plan dan wij kunnen zien. Er zijn geen toevallige ontmoetingen, geen toevallige mogelijkheden of geluk. Het is God, jouw Verlosser, aan het werk in jouw leven. Dat betekent niet dat de weg die voor je ligt makkelijk zal zijn. Dat betekent niet dat er geen werkzaamheden of vertragingen zijn en ook niet dat er geen omwegen zijn. Maar het betekent wel dat God jouw leven dirigeert voor een groter doel. 
“In elk verlies dat de gelovigen ervaren is God allang aan het werk om dat voor winst te gebruiken.” – John Piper
Laten we praten: Terugkijkend op jouw leven, hoe is God bezig geweest om jouw leven te dirigeren voor een groter doel?
Heb God Groots Lief,Deze week is week 2 van onze studie over Ruth. Pak iets te drinken, sla je bijbel open en laten we ons samen verheugen over de manier waarop God in onze levens werkt. Je kunt de studiegids hier krijgen of hier downloaden

Reacties