Doorgaan naar hoofdcontent

De soevereine God die voor ons uit gaat
Daarop ging zij op weg, kwam op de akker en raapte aren achter de maaiers. En het overkwam haar dat zij op een deel van de akker van Boaz terechtkwam, die uit het geslacht van Elimelech was.”  - Ruth 2:3

Als je een liefdesverhaal verwachtte toen je aan deze studie begon, heb je ondertussen ontdekt dat het verhaal van Ruth veel dieper gaat dan dat. 

Oh ja, het is een van de meest ontroerende, verootmoedigende liefdesverhalen die ooit verteld zijn. 

Deze week zullen de schriftlezingen uit hoofdstuk twee jullie harten raken en ervoor zorgen dat je gaat houden van deze prachtige wisselwerking tussen Ruth en een genadige man van God die Boaz heet. Deze week heb ik gebeden dat God me zal helpen om jongens op te voeden om een man als Boaz te worden. Ik verlang ernaar dat mijn dochter op een dag zal trouwen met een man met zo’n karakter. De manier waarop deze rijke man zijn werknemers behandelt en ook Ruth, laat een leven van oprechte liefde voor God en anderen zien. Boaz is de positieve verandering die dit verhaal van diep lijden zo nodig heeft. 

Je zult gaan houden van Ruth, die een rolmodel is van genade, nederigheid, vindingrijkheid, onbaatzuchtigheid en een geweldige arbeidsethos. Je zult worden gemotiveerd door haar kracht en geïnspireerd worden door haar onverschrokken houding. Ze zal je herinneren aan de vrouw uit Spreuken 31 op zoveel verschillende manieren. Misschien wil je wel met vernieuwde toewijding en ijver aan de slag voor God, nadat je deze week hebt gereflecteerd op haar leven. 

Misschien herken je jezelf het meest in Naomi, die aan het eind van hoofdstuk 1 geen hoop meer had en bitter werd. Nu begint ze de genade van God te zien in haar leven na een lange periode van duisternis. Haar terugkeer naar Bethlehem betekende niet alleen de terugkeer naar haar volk, maar ook de terugkeer naar haar God. Als je een duistere periode heb meegemaakt die je ver van God af heeft gedreven, bid ik dat je hart zacht zal worden als je Naomi’s transformatie ziet deze week.  

Maar oh, meer dan dat, let alsjeblieft op God in de details 

Het is geen toeval dat Naomi terugkeert naar de Heer. 

Het is God die zijn goedertierenheid niet onthouden heeft aan de levenden en aan de doden. (Ruth 2:20; Hebr. 13:5) 

Het is geen toeval dat Ruth ‘zomaar ineens’ bij een bepaalde akker kwam. 

Het is God die Ruth naar Boaz’  land leidde. (Ruth 2:12, Spreuken 16:9) 

Het is geen toeval dat Boaz' oogst overliet op zijn akker. 

Het is God die hart heeft voor de armen en de weduwen. (Leviticus 19:9-10; Jakobus 1:27) 

Als we het verhaal van Ruth bestuderen deze week, is het Gods intentie niet dat we letten op de bewonderenswaardige menselijke kracht, veerkracht of inspanning. Door de Bijbel wil Hij ons laten zien dat Hij de soevereine God is die voor ons uit gaat.  

De voetstappen van een man zijn van de HEERE, hoe zou dan een mens zijn weg kunnen begrijpen?” Spreuken 20:24 

Nu is het jouw beurt. Wanneer zag jij dat God voor JOU uit ging?  

Zoek Hem in je lijden, mis Zijn fluistering niet als je moet wachten en zoek Zijn voorziening als je Zijn trouw elke dag mag aannemen 

En vergeet dan niet om te spreken over Zijn glorie en goedheid met de mensen die Hij op soevereine wijze op jouw pad heeft gebracht. [In het filmpje van deze week zie je mij samen met mijn vriendin Cara. Zij doet precies dat: ze vertelt hoe God voor haar zorgde toen zij op jonge leeftijd weduwe werd. Dat verhaal wil je niet missen!] 

Uitdaging van week 2: Laten we ons samen verheugen over de manier waarop God op soevereine wijze Zijn weg met ons gaat in elk detail van ons leven. Deel een voorbeeld van Gods voorziening in jouw leven in de reacties op deze blog of in je groep. 

Aan Zijn Voeten, 

Whitney 

Deze week begint week 2 van onze studie over Ruth. Pak iets te drinken, sla je bijbel open en laten we ons samen verheugen over de manier waarop God in onze levens werkt. Je kunt de studiegids hier krijgen of hier downloadenReacties