Doorgaan naar hoofdcontent

Het Gevaar van Vriendschap met de Wereld






Het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak in mijn leven – letterlijk het schoonmaken van mijn kasten en figuurlijk van mijn hart. We leven in een wereld waarin we gebombardeerd worden met de roep om meer, beter, nieuwer en groter. Het is zo gemakkelijk om afgeleid te worden. En – in het bijzonder wat betreft social media – het is zo makkelijk om te vergelijken. De wereldse norm is dan de norm, en ik merk aan mezelf dat ik er gevoelloos door word.

Dat huis. Zijn baan. Haar kleding. Die vakanties. Vul maar in.

Ik denk aan Eva – gevallen voor een trucje met een verse vrucht omdat ze dacht dat die vrucht haar leven beter zou maken. Ik denk dan graag dat ik beter zou hebben geweten. Maar wie hou ik voor de gek? Ik val steeds weer voor die vrucht. Hij is mooi glimmend. Als hij in de uitverkoop is, kom ik dubbel in de verleiding. Als het bij Amazon Prime te koop is, kan ik het snel in huis hebben. Niet alle ‘spullen’ in onze wereld zijn onafscheidelijk verbonden met het kwaad natuurlijk, maar we genieten nooit zo lang van die spullen als we verwachten. Ze geven nooit zo lang voldoening als we verwachten.

Het Woord zegt ons dat we in Christus leven, de wereld is niet ons thuis. De wereld zou onze identiteit niet moeten beïnvloeden en zou onze waarde niet mogen bepalen. Dus jullie kunnen opgelucht ademhalen, meiden! God wilde nooit dat we gestrest zouden zijn over de strijd om hoger op de sociale ladder te komen. We zijn geroepen om anders te zijn. De wereld zal het eeuwige verlangen van onze ziel nooit kunnen vervullen. Sterker nog, vriendschap met de wereld is vijandschap met God (Jak. 4:4).

Dus wat moeten we doen? Hoe moeten we starten met het leven in de wereld zonder van de wereld te zijn?

Laten we erkennen dat de aardse wijsheid gebrekkig en seculier is. Laten we onze aardse verlangens bij de naam noemen en laten we God vragen om ons te helpen om de last af te werpen van trots, ijdelheid en egoïsme. Laten we toegeven dat we vaak maskers dragen voor elkaar, maar dat God niet voor de gek kan worden gehouden door bewerkte foto’s of lege woorden. Laten we onze Schepper met nederige en pure harten naderen om te zien hoe we Hem kunnen helpen om Zijn koninkrijk te bouwen.

Ik wil niet dat mensen jaloers zijn op mijn spullen. Ik wil dat ze verlangen naar de bron van mijn vreugde, dat ze het fundament van mijn hoop begrijpen en dat ze Degene die voorziet in mijn tevredenheid zoeken.

Je wilt mijn leven niet.

Je wilt mijn Jezus.

Vriendin, bij het kruis is de grond vlak, daar zijn we op gelijke hoogte. Zo is het echt. Laten we echt liefhebben en elkaar daar ontmoeten.

Genade en vrede,

Sara




Sara komt uit West Texas en op dit moment woont ze net buiten Dallas. Ze houdt van haar man, met wie ze al meer dan 14 jaar getrouwd is en ze vindt de dagelijkse chaos van het opvoeden van hun drie jonge dochters geweldig. Ze is ook arts, gespecialiseerd in MRI. Sara is een bemoedigende vriendin die de intentie heeft om authentieke vriendschappen aan te gaan. Ze heeft het op haar hart om vrouwen en families te ondersteunen en ze heeft een passie voor het vertalen van de Bijbel. 

Reacties