Doorgaan naar hoofdcontent

Week 3: Sara & Onvruchtbaarheid
Deze week hebben we het over het moeilijke onderwerp onvruchtbaarheid. Het is moeilijk, omdat het zo pijnlijk is, zo veel van je vraagt op het emotionele vlak en omdat het je helemaal in beslag kan nemen. Velen hebben hun leven lang gewacht om kinderen te mogen krijgen, maar dat resulteerde dan in de bittere teleurstelling van onvruchtbaarheid.

Er zijn veel vrouwen in de Bijbel die onvruchtbaar waren: Rachel (Gen. 30), de vrouw van Manoach (Richteren 13), Hannah (1 Sam. 1), Michal (2 Sam. 6) en Sarah.

Sarah was al 90 jaar kinderloos. Dat was dus lang wachten. Ik stel me voor dat er tranen waren en pijn. We weten dat er een gebrek aan vertrouwen was in Gods trouw en goedheid en ze gaf haar dienstmeisje aan haar man om via haar een kind te krijgen. Misschien had ze zich er wel bij neergelegd dat ze nooit moeder zou worden tegen de tijd dat ze negentig was. We weten dat ze ongelijk had.

In deze studie richten we ons op Sarah omdat er in haar verhaal van onvruchtbaarheid een belangrijke waarheid schuilgaat…

Is er iets wat te moeilijk is voor de Heer?”

Het antwoord is: ‘Natuurlijk niet!’ De Heer kan alles doen als Hij dat wil.

Hij kan lichamen genezen zodat dokters versteld staan. Hij kan kinderen geven aan stellen die nooit hadden gedacht dat het mogelijk zou zijn.

Maar er is nog iets wat de Heer kan doen. Iets wat misschien nog wonderlijker is. Hij kan echte blijdschap en tevredenheid geven terwijl iemand onvruchtbaar is.

Het onmogelijke verwachten

Tevredenheid en blijdschap ervaren in moeilijke tijden en als je lijdt – zoiets onwaarschijnlijks als een verdroogde baarmoeder die een vrucht gaat dragen – kan onmogelijk lijken. Maar onthoud dat met God niets onmogelijk is.

Zijn kracht is sterker dan welk lijden dan ook. Hij kan de zieken genezen, de doden laten opstaan en het hart van een zondaar veranderen. Hij kan ook tevredenheid en blijdschap geven aan mensen met een gebroken hart, omdat Hij iets kan maken van niets.

We moeten dicht bij Hem blijven, zodat we het kunnen grijpen. We moeten de beloftes die Hij doet in Zijn woord vertrouwen. We moeten met onze pijn bij Hem komen in gebed en we moeten Hem prijzen terwijl we huilen, omdat Hij het waard is.


Dan, als we dicht bij Hem zijn, kunnen we wachten – terwijl we verwachten wat wij onmogelijk achtten. In jouw droefheid wil ik je bemoedigen om met vertrouwen te wachten op Gods werk in jouw leven. Ik bid dat Hij je vreugde geeft die diep in je hart zal nestelen en een tevredenheid die er gerust op is dat God altijd goed is. 

Kijkend naar Jezus,Hieronder vind je het leesplan voor deze week en het weekvers.
Reacties