Doorgaan naar hoofdcontent

Enkele Vragen en Antwoorden Over Berouw


Een tijdje geleden heb ik een blogpost geschreven over berouw. Ik wil mezelf niet herhalen, dus ik moedig je aan om dat verhaaltje te lezen als een helderder begrip wilt hebben over wat berouw is en wat er allemaal bij hoort.

Vandaag wil ik een kleine vraag-en-antwoord-sessie doen over berouw. Dus hier gaan we. 


Wat is berouw?

Ik zal je mijn favoriete definitie geven.
James P. Boyce (1886) geeft een simpele en accurate definitie. Hij zei: “Berouw is bedroefdheid over zonde, vergezeld door een vastberadenheid om, met de hulp van God, niet meer te zondigen.


Wat doet berouw?

Als een ongelovige leidt berouw naar de vergeving van God. Het is erkennen dat we zondaars zijn en gered moeten worden.

In het leven van een gelovige houdt berouw onze ogen geopend om te herkennen wat de zonde is. Het houdt tevens onze ogen geopend om te zien hoe slecht de zonde is. Berouw vernietigt trots, houdt ons hart zacht, zodat die bitterheid of hardnekkige liefdeloosheid niet naar binnen sluipen en het erkent onze noodzaak voor Jezus.


Wat is vals berouw?

Soms vragen we onszelf af of ons berouw echt of nep is. Vals berouw is te herkennen in een verandering van doen, zonder een verandering in het hart. Het is weten hoe de juiste woorden te vinden, maar ze niet menen. Vals berouw maakt dat wij ons slecht voelen voor een minuutje, maar daarna maakt het ons niet meer uit. Vals berouw is denken dat het ons punten zal geven bij God of geloven dat berouwvol zijn ons meer geliefd zal maken bij God. 


Kunnen we zelf berouw krijgen?

Berouw is een daad van de Heilige Geest. Eerst geeft hij ons een nieuwe natuur, zodat we berouw willen hebben, en dan geeft hij ons de kracht om het daadwerkelijk te doen. Soms prikt de Heilige Geest in ons geweten om ons spijt te laten krijgen.

     “We kunnen het niet opbrengen om zelf berouw te hebben.
     Zelfs dat is een gift van God en het komt door een vernieuwd hart
     en de beweging van de Heilige Geest.”
     -C.H. Spurgeon 


Wat moedigt berouw aan?

We denken dat als we ons focussen op onze zonden, we fatsoenlijke spijt zullen voelen. Wat we echter moeten doen is ons focussen op Christus en de kosten van Zijn opoffering. Dat zal berouw aanmoedigen en dat zal ons hoop en vreugde geven, allemaal tegelijk.

Tijd doorgebracht in het Woord moedigt ook berouw aan, want in het Woord zien we de schoonheid van Jezus en de lelijkheid van de zonde. We zien ook de kracht van de Heilige Geest en leren dat we niet geroepen zijn om in ons eentje spijt te hebben of te vechten.

     Hij die voor jou gestorven is,
     kan door Zijn genadige Geest
     jou laten sterven voor zonde;
     en Hij die voor jou in glorie is gegaan,
     kan jouw ziel met Zich meeslepen,
     weg van kwaad en richting heiligheid.
     -C.H. Spurgeon


Berouw is essentieel voor het Christelijke leven. Het is een gift van God, waardoor we herinnerd worden aan onze broosheid en aan Gods kracht en aan ons onvermogen om te ontsnappen aan de zonde en God’s vaardigheid om ons het te laten overwinnen. Berouw leidt de zondaar naar de ultieme vergeving van God en als een gelovige maakt berouw ons steeds weer dankbaar en laat het ons de waarde zien van diezelfde omgeving.

Kijkend naar Jezus,
Jen

Reacties