Doorgaan naar hoofdcontent

Week 1: wij zijn Gods schapenWanneer ik denk aan het leven van een herder klinkt het best relaxt. Je mag je dagen doorbrengen met schattige schapen en superschattige lammetjes, genieten van Gods prachtige schepping, je lunch onder een boom die schaduw biedt, in stilte met een boek als gezelschap (de droom van een introverte vrouw).
Maar een echte herder zijn was echt hard werken. Je werkdag begon vroeg en eindigde pas laat. Het vereiste lange tochten en continue aandacht voor de kudde zodat geen van de schapen kon weglopen. En als er een wegliep, moest de herder het zoeken en terugbrengen naar de kudde. Herders die echt om hun kudde gaven, waren bereid om hun leven op het spel te zetten.
Het is zowel interessant als belangrijk dat de Bijbel ons schapen noemt. Er moet voor ons worden gezorgd, we moeten worden geleid. We hebben bescherming en voorziening nodig. Wij hebben een herder hard nodig en de Heer neemt die taak op Zich. 
Zoals David voor zijn schapen zorgde, zo zorgt God voor ons, “de schapen van Zijn weide.”
Maar wat betekent het dat de Heer onze Herder is (Ps. 23)? Hoe leidt Hij ons en zorgt Hij voor ons?

De Herder leidt ons in Wijsheid

Als het op wijsheid aankomt, denken we dat we het allemaal wel weten of zoeken we het op allerlei verkeerde plekken. Buiten onszelf kijken we naar onze cultuur of naar andere mensen, binnen onszelf kijken we naar onze emoties. “Volg je hart” wordt gezegd. Maar ware wijsheid begint altijd bij onze grote Herder en Zijn Waarheid die beschreven staat in Zijn Woord.
De reden dat wij God nodig hebben, is dat wijsheid meer is dan alleen kennis. Wijsheid is Gods kennis toepassen in ons leven. Dit kunnen wij niet alleen. Wij hebben de Herder nodig om ons de weg te wijzen.
“De HEERE geeft immers wijsheid, uit Zijn mond komen kennis en inzicht.” – Spreuken 2:6
God belooft ons te onderwijzen en te leiden, maar dit doet Hij altijd door Zijn Woord. Nog belangrijker, Jezus is onze wijsheid, in Hem ontvangen we de ware kennis van God (1 Kor. 1:30).

De Herder zorgt voor ons door Zijn Voorzienigheid 

Ik vind deze waarheid zo gaaf! Het geeft me zoveel rust te weten dat Gods voorzienigheid over mij heerst. Het feit dat God alles in de wereld bestuurt, is een geweldige bron van vrede. Van de zorg voor de schepping (Ps. 104) tot de details van mijn leven (Matth. 10:29), God zorgt voor iedereen. Niets wat ons overkomt is een fout, God wordt niet verrast. Van onze meest geweldige dagen tot onze meest verwoestende momenten. ALLES is onderdeel van Gods voorzienigheid en zijn goede zorg voor ons. Hij weet wat het beste is en weet wat er allemaal moet gebeuren om Zijn schapen thuis te brengen.  
We worden gevoed door Zijn weide
Deze weide is het Woord van God. Zoals we al hebben gezien, vinden we wijsheid in Gods Woord, maar ook voedsel voor onze ziel, een spiritueel feest dat zorgt voor groei in geloof en genegenheid voor onze Schepper, God.
De Bijbel is zowel melk als vlees voor Gods kinderen, hierdoor worden wij gevoed, sterk gemaakt en groeien wij in redding (Hebr. 5:12-15; 1 Petr. 2:2). 
De Heere kennen als Herder betekent uiteindelijk Jezus Christus kennen, de Grote Herder van de schapen (Hebr. 13:20). Dit betekent dat wij Zijn stem kennen en Hem volgen (Matth. 10:27). Het betekent dat wanneer wij Hem volgen, we ook leren tevreden te zijn met waar Hij ons leidt. 
Ken jij jouw Schepper als een perfect, altijd aardig, in geen opzicht wreed en nooit fout Wezen? Dan zouden wij, meer dan andere mensen, tevreden moeten zijn met ons leven. Dit is waar onze Schepper ons tot nu toe heeft geleid.
“Onze Goede Herder is Meester van de wereld, sterker dan al de vijanden,
Overwinnaar van alle dingen, en Hij is in staat voor Zijn schapen te zorgen op elke plek!– J.R. Miller
De waarheid is dat Jezus onze Grote Herder is en dat Hij elk van zijn schapen onverdeelde aandacht geeft. Dat Hij Zijn leven voor Zijn schapen gaf, zou ons vreugde moeten geven, hoop in moeilijke tijden en een diep verlangen deze Herder te volgen voor de rest van ons leven.
Kijkend naar Jezus,
jen signature

Reacties