Doorgaan naar hoofdcontent

Week vijf: een goede naam en een krachtig getuigenis

Een goede naam en een krachtig getuigenis 

Een goede naam  is beter dan goede olie en de dag van de dood is beter dan de dag dat iemand geboren wordt (Prediker 7:1)


We willen allemaal een goede start voor ons leven, ja toch?! Als we aan ons leven denken als een race, dan willen we sterk starten, vastberaden en klaar om elke hindernis te nemen.

Maar sommigen van ons hebben een moeilijke start. Misschien komt het door een moeilijke thuissituatie waar we in op zijn gegroeid. Of door het overlijden van een ouder of broer of zus of het kwam door een vorm van misbruik…wat de reden ook is voor de moeilijke start in het begin van ons leven, we hebben het gevoel de race te starten met een achterstand.

Ergens aan het begin van de race, zijn we gestruikeld en gevallen en sinds die tijd valt de race ons zwaar.

Ik weet niet waardoor jij vroeg in jouw race bent gestruikeld maar ik wil je graag bemoedigen:

“In de race van het leven, is het niet de start die telt maar de finish!”

Je bent misschien in het begin gestruikeld, of ergens in het midden. Maar God kan je nog steeds gebruiken! Hij heeft je vast als een liefdevolle Vader, Hij kan je overeind helpen en het vuil van je afkloppen en weer verder laten rennen. Laat niet de hobbels, struikelingen en fouten in je leven je ervan weerhouden om je race te rennen en, als belangrijkste, om goed te eindigen.

Wat de reden van je struikeling in je race ook is geweest, ik wil dat je dit weet: in Jezus Christus is er altijd hoop!

Salomo deelt het ons dat “een goede naam beter is dan goede olie en de dag van de dood is beter van de dag dat iemand geboren wordt” (7:1)

Met andere woorden, het is belangrijker om een goed getuigenis van ons leven na te laten en hoe we ons leven eindigen is belangrijker dan hoe we begonnen.

Nu is er een vrouw in de Bijbel die wel wat weet van duur parfum en hoe groot de waarde daarvan is…Maria van Bethanië.

Ondanks haar wellicht moeilijke start die ze eerder in haar leven heeft ervaren vanwege het vroegtijdig overlijden van haar ouders, heeft ze ‘een goede naam’.

Als we horen van ‘Maria van Bethanië’ dan herinneren we ons dat zij ‘het beste deel gekozen had’ en aan Jezus’ voeten zat om naar Hem te luisteren. Liever dat dan rondrennen en je druk maken met het voorbereiden van een maaltijd. Of we denken aan het moment dat ze de voeten van Jezus gezalfd had met duur parfum, maar ook met haar tranen. Maria heeft haar leven geleid vol passie en met een doel.

Maria van Bethanië heeft haar leven zo geleefd dat ze haar getuigenis nog steeds vertelt wordt onder de christenen vandaag en velen, waaronder mijzelf, inspireert. Maria heeft een ‘goede naam’ en haar getuigenis leeft nog steeds door na haar dood.

Voorwaar, Ik zeg u: Overal waar dit Evangelie gepredikt zal worden in heel de wereld, zal ook tot haar gedachtenis gesproken worden over wat zij gedaan heeft. (Markus 14:9)

Laten we nu de naam van Maria van Bethanië vergelijken met die van Judas Iskariot. Judas is degene die een punt maakt van het ‘verkwisten’ van het parfum op de voeten van Jezus en, in plaats daarvan, zegt hij had ze het moeten verkopen en de armen met het geld moeten helpen…ondanks dat hij, als beheerder van de portemonnee, zichzelf als eerste hielp uit de geldbuidel (Johannes 12:6).

De naam van Judas lijkt ons te vertellen dat hij een goede start in het leven gehad heeft, zijn naam is afgeleid van Juda, wat ‘prijzen’ betekent. Deze belangrijke naam hoorde bij de belangrijkste stam van Israël. Maar ondanks zijn goede start in het leven, maakt hij behoorlijk wat slechte keuzes onderweg en hij eindigt zijn race als de verrader van de Here Jezus en berooft zichzelf daarna van zijn eigen leven. De naam van Judas is te gronde gericht door de manier waarop hij zijn race heeft gerend en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt. Zijn naam, die zo eerbaar was, heeft hij gemaakt tot een naam die iedereen associeert met oneer.

Twee verschillende namen, twee verschillende races en twee verschillende getuigenissen.

Hoewel we ons niet altijd op de dood willen richten, het feit blijft dat een ieder van ons op een dag zal sterven. Welk getuigenis van jouw ‘goede naam’ laat jij dan achter? Eén die het verhaal vertelt van een geweldige God en het geweldige werk wat Hij in jouw leven heeft gedaan? Ik hoop het!

Vrienden, hoe we onze race van het leven rennen dat telt. De dag van onze dood is beter dan de dag van onze geboorte omdat we niet bepalen hoe ons leven begint, maar we kunnen er wel voor kiezen om onze levens op de Heer te focussen en voor Zijn glorie te rennen.

Om door te praten: Deel met ons iemand in je leven die zijn of haar race goed gerend heeft. Welke keuzes hebben wij gemaakt in hun leven wat hen een ‘goede naam’ en een krachtig getuigenis heeft gegeven?

Aan Zijn voeten,


Angela 

Reacties